A vélemény szabad

Ungváry pert nyert az állam ellen Strasbourgban

2013. december 3. 12:35

Ungváry hat éve azt írta az Élet és Irodalomban, hogy Kiss László alkotmánybíró korábban együttműködött a pártállami titkosszolgálatokkal. Kiss sikeresen pert indított a történész és a lap ellen, akiknek összesen hárommilliót kellett kifizetniük. A strasbourgi bíróság most kimondta: jogsértő volt az ítélet, ezért összesen tízezer euró kártérítést ítélt meg.

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság megállapította: Magyarország megsértette Ungváry Krisztián véleménynyilvánításhoz való jogát azzal, hogy a bíróság jogerősen elmarasztalta a történészt a Kiss László által ellene indított perben. Ungváry az Élet és Irodalomban és később például saját könyvében is azt írta, hogy az alkotmánybíró a kommunista titkosszolgálatok hivatalos kapcsolata volt, jelentéseket írt, és keményvonalas politikai fellépés mellett szállt síkra. Kiss sajtó-helyreigazítási pert indított és büntetőfeljelentést is tett rágalmazás és becsületsértés miatt. A per vége az lett, hogy a lapnak és Ungvárynak összesen hárommillió forintot kellett kifizetnie.

Ungváry ezután fordult a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz, amely mai ítéletében megállapította: a korábbi ítélettel Magyarország megsértette a történész véleménynyilvánításhoz való jogát, ezért Ungváry részére hétezer euró kártérítést kell fizetnie. Emellett az állam az Élet és Irodalom felé is háromezer eurós kártérítéssel tartozik, ezen felül a perköltséget és a korábbi ítélettel a lapra kirótt összeget is meg kell térítenie. 

A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/11381