Összeül a Kúria devizahitel-ügyben

2013. december 16. 9:18
Jogegységi ülésen tárgyalja ma a Kúria Polgári Kollégiuma a devizahitelek jogi kérdéseit. Az eljárást három hete kezdeményezte a kollégiumvezető Wellmann György, akinek az indítványa hét elvi kérdést érint.

Jogszabályba, jó erkölcsbe ütköznek-e a devizahiteles szerződések, megállapítható-e tisztességtelen szerződési feltétel, illetve lehetséges-e, hogy uzsorás, színlelt, vagy megtévesztés, tévedés folytán kötött szerződésekről van szó? Ezek a kérdések szerepelnek Wellmann György indítványában, mely szerint a Kúriának állást kell foglalnia arról is: milyen jogi lehetőségei vannak a bíróságoknak arra, hogy orvosolják a szerződéskötés után bekövetkezett körülményváltozások hatását, illetve az érvénytelenség törvényi jogkövetkezményei – például az eredeti állapot helyreállítása – közül melyiket mikor indokolt alkalmazni. Kérdés az is, hogy mikor kell részleges, és mikor teljes érvénytelenséget megállapítani.

A jogegységi határozatban foglalt értelmezés kötelező lesz a bíróságokra, az viszont egyáltalán nem biztos, hogy a mai ülésen döntés is születik, az ülés elnapolható.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés