Áder bajban

2013. december 18. 12:50

Az elnöknek el kell már döntenie, meddig akar pofozózsákként szolgálni.

2013. december 18. 12:50
Domány András
hvg.hu

„Tehát le a zsebszerződőkkel, ennek érdekében le az alaptörvénnyel és a köztársasági elnökkel is! Végül egyelőre mégsem ez érvényesült, mert indoklás nélkül 2014-re halasztották a döntést. Nem tudni, mi zajlik ilyenkor a háttérben. Nem hiszem, hogy azt mérték volna fel a kormánypártban: egy ilyen törvény alkalmazása során valószínűleg ugyanolyan kis egeret szülnének a hegyek, mint a pár évvel ezelőtti nekibuzduláskor. De  azért néhány embert biztosan meghurcolnának, társadalmilag, erkölcsileg és anyagilag tönkretennének. Előbb-utóbb pedig az Alkotmánybíróságnál dőlne majd el a jogszabály sorsa – hogy hogyan, az néhány közelmúltbeli döntést látva most már nehezen megjósolható.

A köztársasági elnöknek viszont, bár egy goromba lekoptatást most (egyelőre?) megúszott, el kell gondolkodnia, meddig tűri súlyos bírálatainak figyelmen kívül hagyását azoktól, akik megválasztották. Rendszeresen helybe megy-e ezentúl is a pofonért, vagy komolyan meg akarja akadályozni, hogy a parlamenti többség alkalmi érdekeket követve még a saját – egyébként sok tekintetben erősen vitatható, de néhány évszázados jogi alapelvet mégiscsak leszögező – alaptörvényét is papírrongynak tekintse. Sok eszköze nincs, de néhány azért van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2015. október 30. 02:26
Az ellenzéki kerekasztalnál meghozott kétharmados törvények közé bevették a költségvetést is, mert az ellenzékiek féltek, hogy az MSZP nyeri a választást. A választáson másodikként végzett, és nagyon sértődött SZDSZ ebbe kapaszkodott bele, és az így kizsarolt paktumban a kétharmadról való lemondás fejében az követelte, hogy ő adhassa a köztársasági elnököt. Az ország kormányozhatósága volt a tét, és Antallnak ebből már nem lehetett jól kijönnie. Azt kérte, hogy régi ismerőse Göncz legyen az elnök, aki aztán az eddigi legelvtelenebb elnökként nyíltan kiszolgálta pártját.
Peter8811
2014. február 11. 18:31
Andriska ti vagytok bajban, úgy lejárattátok magatokat a hazug videóval, hogy most már akármit hazudtok a hülyéken kívül senki nem hisz nektek. Hiába küldtetek el valakit maga a lapotok szar hazug szellemisége lengi be Európát.
Axxtro
2014. február 11. 15:58
Nem világos, hogy miért is kéne a hatályos törvényeket félrelökve, bármilyen köztársasági elnöknek, az ellenzék, a hatalom visszaszerzése érdekében minden hatályos jogot semmibe vevő, ál-baloldali, ál-forradalma mellé állni? A köztársasági elnöki intézmény nem arra való, hogy a megérdemelten óriásit bukó, – egyébként hat évtizede kontárkodó – posztkommunista ellenzéket visszasegítse a hatalomba. Hány diploma kell ahhoz, hogy ezt megértse valaki?
Berecskereki
2014. február 11. 15:50
Domány András írása a semmit hámozza. Mindegyik KE esetében előfordul többször is, hogy visszaküldte az Országgyűlésnek a törvényt újratárgyalásra, majd változtatás - esetleg kisebb változtatással - újra elfogadták és nem tehetett mást alá kellett írnia. Egyébként nincs jelentősége, legfeljebb időtakarékosság szempontjából, mert az AB-nál megtámadható. A helyben megy a pofonért szlogen pedig még ironikusan sem állja meg a helyét. A "Helyben ment a pofonért" szlogennel kapcsolatban inkább lehetne cikket írni a hitelesnek minősített bajai választási oktatófilmről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik