Magyar jogot a magyarnak!

2014. január 12. 16:15

Mészáros Tamás
Népszava
A Kúria nem szándékozik húzni az időt, csak hát nem áll módjában sürgetni az Európai Bíróságot.

„Miért épp a Kúria feladatait ne szabhatná meg Rogán Antal? E hét csütörtökön úgy gondolta hát, arra szólítja fel a nyilvánosság előtt a legfelső bírói fórumot, hogy ne várja meg az Európai Unió Bíróságának állásfoglalását a devizahitelek ügyében, hanem a maga részéről döntse el, miként kell ítélkezni az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés dolgában. Szerinte a Kúria a magyar törvények alapján is eljárhat, és semmilyen európai fórumhoz nem kell igazodnia.

Igen, ez egy karakán magyar politikus nemkülönben karakán kiállása volt. Mit lacafacázunk itt az európai joggal, ha egyszer a nemzeti szuverenitás talaján állunk, mi több, küzdünk súlyosan veszélyeztetett érdekeink védelmében!

A helyzetet – fájdalom – némiképp azonban árnyalja az a kétségkívül zavaró mellékkörülmény, hogy Magyarország az Európai Unió tagja. És mint ilyen, kötelezőnek ismerte el magára nézve az európai joganyagot, sőt, az Európai Bíróság döntéseinek figyelembevételét. Ennek belátása sem igényel akadémiai szintű képzettséget, tehát Rogán frakcióvezető is simán felfoghatja – felfoghatná, ha akarná. De nem akarja, mert ha tudomást venne erről az egyszerű tényről, nem alakíthatná oly odaadóan a népbarát vonzó szerepét.

Ami bizonyára széles körben ünnepeltebb, ami Darák Péternek, a Kúria elnökének jutott. Ő ugyanis nem válaszolhatott mást a Fidesz képviseletében követelőző, ám illetéktelen politikusnak, mint azt, hogy a testület akkor hoz majd döntést a tisztességtelenség tárgyában, ha a szükséges tények és ismeretek birtokában lesz – márpedig az Európai Unió Bíróságának határozata pedig ezek közé tartozik.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha Magyarországot felvették az EU-ba , márpedig felvették, akkoz előzőleg létre kellett hoznia a jogharmonizációt - meg is tette.
Ettől kezdve miről beszélünk?
(Hacsak nem újabb ürügy a rogánozásra, amit persze Tónika olykor meg is érdemel, de most nem ez a helyzet)
P.s. Az ATV-s agytrösztnek mi a véleménye a nagy összefogásról? Ez valahogy most homályban marad.

"És mint ilyen, kötelezőnek ismerte el magára nézve az európai joganyagot"

Miről beszél ez? Nincs egységes joganyag az EU-ban. Országonként hozzák a törvényeket.

Rákóczi pisztolyt a Népnek!

Mama! A vitrinen rajta van a lakat?

"arra szólítja fel a nyilvánosság előtt a legfelső bírói fórumot, hogy ne várja meg az Európai Unió Bíróságának állásfoglalását a devizahitelek ügyében, hanem a maga részéről döntse el, miként kell ítélkezni az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés dolgában. "
Rogánnak most teljesen igaza van
Ha a Kúria az eu-tól várja a döntést akkor őket miért fizetik? Ennyi erővel elmehetnek közmunkásnak havi 47e Ft-ért, hiszen semmi szükség
rájuk ha Magyarországon magyar jog alapján nem lehet dönteni.

Úgy tudom egy sima bíró olyan ~300Ezer Ft-ot keres havonta, egy kúriai bíró ennek minimum a dupláját keresheti. Miért nem dolgoznak meg a pénzükért?
A válasz nyilvánvaló. félnek a bankoktól és a mögöttük álló megnevezhetetlen erőktől

Válaszok:
hátakkor | 2014. január 13. 0:10

A szerző logikája szerint (csak éppen nem mondja ki) mi valóban genetikusan alattvalók vagyunk, ahogy Kertész Ákos mondta ha mindíg mástól várjuk a megoldást
7-800 évig a német-habsburg-törököktől, 45 évig Moszkvától most pedig Brüsszeltől
Van még egy ilyen alattvaló ország a világon aki sosem lehet független?

A Kúria aláássa a kormány gazdaságpolitikai eredményeit (6/2013. PJE) – Nyílt levél Orbán Viktorhoz
2014. január 8.

MINISZTERELNÖKSÉG
Orbán Viktor Miniszterelnök
Budapest
Kossuth Lajos tér 2-4.
1055

Tárgy: A Kúria aláássa a kormány gazdaságpolitikai eredményeit (6/2013 PJE)

Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Egyesületünk több mint két éve küzd jogállami eszközökkel a devizahitelesek helyzetének megoldása érdekében. Ez a munka adja az alapot ahhoz, hogy most a devizahitelesek nevében Önhöz forduljunk segítségért.

A bankok a devizahitelezés során nem tartották be Magyarország törvényeit. Nem tájékoztatták megfelelően a fogyasztókat a hiteltermékek alapvető tulajdonságairól, és nem vizsgálták megfelelően az adósok kockázatviselési képességeit.

Árfolyamrés

A bankok törvénysértéseire jó példa az ún. árfolyamrés esete. Az árfolyamrés egy speciális költség típus. A bankok ezt a költséget elrejtették a szerződésekben, és aztán a futamidő során ezt a költséget titokban manipulálták. A fejlett pénzügyi világban egy költségelem elrejtése és manipulálása egy rendkívül súlyos jogsértés, amit az igazságszolgáltatás a lehető legszigorúbb módon szankcionál.

Ezzel szemben a magyar igazságszolgáltatás nem tekinti súlyos jogsértésnek az árfolyamrés elrejtését és manipulálását. Annak ellenére, hogy a törvényalkotó egy költségelem elrejtését a semmisség jogkövetkezményével kívánta szankcionálni, a Kúria a semmisség helyett a szerződések érvényben tartását szorgalmazza.

A Kúria tevékenysége ellentétes a jogállami elvekkel. A Kúria joggyakorlása gátolja Magyarország felzárkózását a fejlett Európai országokhoz.

6/2013. PJE

A Kúria 2013 év végén meghozta a 6/2013. PJE határozatát. A bírák célja nyilvánvalóan az volt, hogy akadályokat gördítsenek a fogyasztók jogérvényesítése elé. Ezzel szemben ez a határozat több olyan megállapítást is tartalmaz, amelyekre a fogyasztók további pereket alapozhatnak. Feltételezzük, hogy a Kúria azonnal újabb jogegységi döntés kíván majd hozni, amint szembesül azzal, hogy a 6/2013 PJE következetes betartása számtalan fogyasztói szerződés semmisségéhez vezet.

A Kúria 2013. július 4. napján kelt közbenső ítélete óta tudjuk, hogy a deviza-hitelszerződések többsége semmis. A szerződéseket jelenleg kizárólag a Kúria törvényellenes jogalkalmazása tartja érvényben.

A Kúria törvényellenes jogalkalmazása súlyos károkat okoz az országnak, mert rombolja az emberek hitét a jogállamban, és gátolja a jogbiztonság kialakulását.

A Kúria továbbá aláássa a kormány gazdaságpolitikai eredményeit is. Egy országban, ahol az igazságszolgáltatás nem kéri számon a törvények betartását, ott nem lesz gazdasági fellendülés, mert senki nem fog vállalkozást alapítani, sem hitelt felvenni, sem családot tervezni. Ha egy országban nincs jogbiztonság, akkor onnan elvándorolnak a fiatalok.

Törvényjavaslat

A Kormány és a devizahitelesek közös érdeke, hogy a Kúria jogalkalmazását jogállami keretek közé tereljük.

Ennek érdekében az egyesület szakértői hamarosan elkészítenek egy törvényjavaslatot. Ez a törvényjavaslat nem ad minden nyitott kérdésre megoldást, de hozzájárulhat ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás működése egységesé váljon, és, a devizahitelesek helyzete megoldódjon. Ez egy első lépés lehet a jogállammá válás irányában.

Kérjük a Miniszterelnök urat, hogy majd támogassa a törvényjavaslatunkat, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy azt a parlament a lehető leghamarabb elfogadja!

Üdvözlettel

PITEE

www.pitee.org

Mészárosnak: ha már europai jogról beszél akkor arról is meséljen hogy Németországban és a legtöbb fejlett europai országban miért nem terjedt el ilyen mértékben ez a hibás termék
Segítek: azért meg a jogrendjük nem engedi meg és súlyosan szankcionálja a fogyasztók megtévesztését
Egyébiránt a magyar Fogyasztóvédelmi Törvény is elég jól védi a fogyasztókat ezért az ügyvédeknek azt tanácsoljuk hogy a "deviza alapú" hiteleket fogyasztóvédelmi szempontból (IS) támadják

"A Kúria 2013. július 4. napján kelt közbenső ítélete óta tudjuk, hogy a deviza-hitelszerződések többsége semmis. A szerződéseket jelenleg kizárólag a Kúria törvényellenes jogalkalmazása tartja érvényben."
A tisztesség kedvéért ne csak a PITEE mint szervezet levelét tegyük közzé hanem annak az ügyvédnek a nevét is aki július 4.-én kimondatta a Kúriával hogy az árfolyamrés költség, tehár része (kellet volna hogy legyen) a THM-nek
Az ügyvéd neve Dr Lázár Dénes, magyar és német pénzügyi jogot végzett, Németországban és Bécsben élő ügyvéd

Denia te ilyen naiv vagy?
Szerinted?
Mekkora erők állnak a bankok mőgött akik ezt a "deviza alapúnak" nevezett pénzügyi csalássorozatot betudták vezetni a PSZAF, az MNB és a kormány tudtával és/vagy asszisztálásával?

A Fidesz létérdeke, h. valami könnyítés megtörénhessék a magánszemélyek deviza kölcsön ügyleteiben.
A Nagy Összefogás Triásznak létérdeke, h. a Fidesz semmiféle könnyítést ne tudjon elérni a devizahitelesek számára. Nekik minél rosszabb, annál jobb. Nem jó ez így.
Az ország éredeke, h. valahogy kimásszon ebből a csapdából, mármint a devizában való eladósodottságból.
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Ennek a spániel fejűnek mennyit kell még írogatnia, h kimásszon a nagyon okos hiteléből?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés