Mégis lehetnek korruptak a román képviselők

2014. január 15. 13:39
A román alkotmánybíróság kimondta: alkotmányellenes az a Btk-módosítás, mellyel a parlamenti képviselők kivonták magukat a köztisztviselők köréből, ekként pedig nem lehetett volna őket korrupciós bűncselekményekért felelősségre vonni.

A büntetőtörvénykönyvet december 10-én módosította a román parlament úgy, hogy a képviselők és szenátorok ellen nem indítható érdekbeli összeférhetetlenség miatt bűnügyi vizsgálat, és a törvényhozók kivonták magukat a köztisztviselők köréből, ami a módosítás ellenzői szerint megnehezítette volna a korrupciós ügyekben a honatyák felelősségre vonását.

A legfelsőbb bíróság mintegy száz bírája támadta meg a Btk. módosítását az alkotmánybíróságon, de az ellenzéki Demokrata Liberális Párt is beadvánnyal fordult a testülethez. Az alkotmánybírák egyhangúan úgy döntöttek, hogy a módosítás alkotmányellenes.

A Btk. módosítását élesen bírálta Traian Basescu államfő, aki szerint ez az intézkedés tíz évvel vetette vissza Romániát. A parlament decemberi döntését követően az Egyesült Államok és Hollandia bukaresti nagykövetsége is aggodalmának adott hangot.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az rmgsz esek közül 15-en mellette szavaztak, ellene EGY SEM!!!

No comment.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés