Átírják a Vajdaság statútumát

2014. január 22. 13:36
Felállt az a munkacsoport, amelynek feladata, hogy a Vajdaság statútumát összehangolja a szerb alkotmánnyal. A munkacsoport elnökét a jobboldali Szerbiai Demokrata Párt delegálta a testületbe, amely korábban a statútumot alkotmánybíróságon megtámadta.

A szerb alkotmánybíróság decemberi döntése szerint a Vajdaság statútumának kétharmada összeegyeztethetetlen a szerb alkotmánnyal, ezért a statútumot módosítani kell, vagy újra kell írni. Az e célra felállított munkacsoport ma tartotta az első ülését Újvidéken. A testület elnöke, Slobodan Orlovic annak a Szerbiai Demokrata Pártnak a delegáltja, amely a statútum alkotmányossági felülvizsgálatát kezdeményezte. 

Orlovic azt mondta: a munkacsoport a vajdasági parlament alkotmányjogi bizottságának álláspontjával összhangban végzi a munkáját, és várhatóan a tavasz végére megszületik a statútum tervezete.

A munkacsoport első ülését Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke nyitotta meg, aki rámutatott arra, hogy a Vajdaság statútumának módosítása nem csak szakmai, hanem politikai kérdés is. Ugyanakkor felkérte a testület tagjait arra, hogy inkább a szakmai nézőpontra koncentráljanak. Szerinte, ha minden rendben zajlik, júniusig, vagyis az alkotmánybíróság által szabott határidőre kihirdethetik az új statútumot.

A munkacsoport a vajdasági képviselőház keretein belül működik, tagjait pedig a parlamenti frakciók által delegált szakértők képezik, illetve egy tag képviseli a statútum alkotmányjogi felülvizsgálatát kezdeményező, jobboldali Szerbiai Demokrata Pártot. A szaktestület tagjai között van a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség javaslatára kinevezett Korhecz Tamás alkotmányjogász, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés