Lelassul a törvénygyár?

Kövér: Lesznek lassítók az új Házszabályban

2014. február 13. 21:03
Háromhetenkénti ülésezés jöhet, viszont nem lesz külön plenáris és részletes vita. Kövér jogosnak nevezte a törvényhozás tempóját érő egyes kritikákat, ezért lassítókat is beépítenek majd a szabályba, azonban lehetőség lesz rendkívüli, gyors törvényhozásra is.

Kövér László az Inforádió műsorában beszélt az új Házszabályról, amelyet nem véletlenül alkottak meg úgy, hogy bármilyen nyomás alatt is van a kormány, ne olyan tempóban fogadjanak el törvényeket, mint az elmúlt négy évben sokszor tették. Jogosak azok az ellenzéki felvetések, hogy jóval kevesebb idő volt mérlegelni, mint korábban – állapította meg. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kritikák egy része álságos. Példaként említette, hogy az ellenzék egy része nem vett részt az alaptörvény vitájában. Hozzátette: az új szabályban már benne vannak a „lassítók.

Fontos változtatás, hogy nem lesz plenáris részletes vita, ami várakozásai szerint a törvényhozás minőségét, a parlament komolyságát javítani fogja. Az élet ugyanakkor hozhat még meglepetéseket, és meg kell hagyni a kormánynak, hogy gyorsan operatív módon tudjon reagálni. Rendkívüli, gyors törvényhozásra a jövőben is lesz lehetőség – mutatott rá. Azt, hogy mi számít sürgős esetnek, a mindenkori kormányra kell bízni –  jelentette ki a házelnök. 

Azt mondta, az első időszakban dől el, hol és mit érdemes változtatni a házszabályon, ha esetleg nem válik be valami. Ugyanakkor szerinte „ez egy jól sikerült szabályzat. Kövér László szimpatizál azzal az ötlettel, hogy háromhetenként ülésezzen az Országgyűlés. A házszabály ennek lehetőségét nyitva hagyja, a következő házbizottság majd megvitatja milyen ülésrendben dolgozzanak – jelezte. 

A képviselői üléshelyek elosztása az alakuló ülés előtti megállapodás része, a szószólók és nemzetiségi képviselők esetében is így lesz. A különleges státuszukat ugyanakkor tükröztetni kell – mondta a házelnök.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában