Beperel minket a Bizottság a plázastop miatt

2014. április 24. 10:15
Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a múlt héten az Európai Bizottság a plázastopot elrendelő törvény miatt.

Az Európai Bizottság honlapján közzétette, hogy újabb kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, ezúttal a plázastop miatt. Egyelőre nem adtak az ügyben részletes tájékoztatást.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már megint görbül az uborka? Esetleg csak uborkaszezon van az EU irodákban?

Ennyi, ennyi a hír? ez komoly, két sor?

Nem kilépni kell hanem megváltoztatni. Ehhez kell erőt felmutatni.

Ha jól tudom egy pláza építéséhez is kell építési engedély. Biztos, hogy minden normát be tudnak majd tartani?


Azt is lehet majd mondani, hogy csak magyar árut árulhatnak és nem vihetik ki a profitot. Nem lesz egy se, aki plázát akar majd építeni.

Mikor lehet szavazással megválasztani az EB tagjait vagy az EP elnökét? Mikor fognak felelősséget vállalni az elvégzett munkájukért?

Válaszok:
bookmark | 2014. április 24. 11:43

Most még nem lehet, de ha a tömegek és itt nem csak a magyar tömegekre gondolok nyomást gyakorol, akkor majd lehet.

Nemzetközi referendumokat kell szervezni, de nem hülyeségekről, hanem lényegi kérdésekről.

Az EU-s szabályokat emberek alkották, amit emberek meg is tudnak változtatni.

A bizottságokat vagy meg kell szüntetni vagy alá kell rendelni az EP-nek és a miniszterelnökök tanácsa a legfelsőbb döntő szerv.

Ezért indult el a termelői boltok hálózata.
Csak ahol nincs tudás és bátorság ott minden nagyon lassan megy.

A hétvégén homályosítottam fel egy nyugdíjas nénit, hogy ne siránkozzon, hogy a társasházukban rosszul mennek a dolgok, hanem olvassa az alapító okiratot meg működési szabályzatot és viselkedjen végre tulajdonosként.

Az volt a válasza, hogy fél a közös képviselőtől.

A legnehezebben az emberek gondolkodását lehet megváltoztatni.

Csak nyugalom.

Most vigyük végig a választást és nézzük meg az eredményt.
Adjunk esélyt arra, hogy meg lehet-e változtatni ezt az EU-t a többi tagállamban is erősebb lesz a változást akarok hangja.

Ha továbbra is olyan lesz a helyzet később is kiléphetünk esetleg az angolok után. Ne mi kapjuk állandóan az első pofont.

A bello- nézzük meg, hogy ha a limoncello-val csinálják ugyanezt mit fogsz mondani.

Újabb bizonyíték arra, hogy az EU-adminisztráció a nagyvállalatok érdekeit képviseli. Nagyon komoly dologról van szó, mert a legnagyobb hiba, amit a piacgazdaság kialakulása idején elkövettünk, éppen az volt, hogy a kereskedelmet átengedtük a nyugati nagy cégeknek, multiknak. Itt keletkezik ugyanis a legnagyobb hozzáadott érték, illetve itt tudják kiszorítani a dömpingáras nyugati, avagy Ázsiában, szociális költségek nélküli vagy gyermekmunkával termeltetett import áruk révén a hazai munkával előállított termékeket a piacról. (Vagy ha be is fogadják, olyan árszinten, amelybe csak a fekete foglalkoztatás fér bele, a munkajárulék megfizetése nem.)Így számolták fel a hazai munkahelyeket és adósítottak el bennünket az EU erős gazdaságai.

Ebben az a szomorú, hogy a kereskedelemben nem volt technológiai előnyük, a plázák egyszerűen másolhatók lettek volna és ők is hitelből építkeztek, tehát csak akarat kellett volna ahhoz, hogy a kereskedelmi árrést magyar kézben tartsuk és hazai termeltető rendszereket finanszírozzunk belőle.

Nyilvánvaló volt, hogy ez a tilalom nem tartható sokáig. Innen nagyon nehéz visszavenni a plázák tulajdonjogát, nem is adják, mint a Cora-Auchan ügylet mutatja. Az időt akkor is arra kellett volna felhasználni, hogy létrehozzunk egy tőkeerős magyar kereskedelmi nagyvállalatot és ezzel párhuzamosan - felerősítve a fogyasztóvédelmi rendszert - megdrágítani a gyenge minőségű importárukat. Attól tartok, hogy a kormány ebben nem jutott nagyon előre, pedig Heim Péternek (akivel fő vonalakban nem értek egyet) abban igaza van, hogy nem harcoskodni kell, hanem körmönfont szabályokkal védeni a hazai piacot.

De hát nem elég már a plázákból?????
Miért nem dönthetjük el mi azt az EU-tól függetlenül????
Nívós utcákban meg bedeszkázott üzletek????

Válaszok:
bookmark | 2014. április 24. 12:43

De mi döntöttük el, hogy a plázába megyünk vásárolni, vagy nem?

Ahol nem látnak üzletet, oda nem fognak plázát építeni.

Vissza kell vonni a pláza stop törvényt de semmilyen állami támogatást, adó-járulék kedvezményt nem adni senkinek.
Útépítést meg minden más közművet csak tiszta piaci alapon!!!!

Válaszok:
bookmark | 2014. április 24. 12:47

Erről van szó. Semmi pozitív diszkrimináció.

Ott hibádzik a dolog, hogy a gyakorlatban nincs olyan, hogy "szabadversenyes kapitalizmus". Annak adam smith-i klasszikus értelmében. Amikor a tőkeerős, Ázsiában termeltető és hatalmas logisztikai háttérrel rendelkező multi versenyez a sarki bolttal, illetve a Kis János húsfeldolgozó vállalkozó áruja a multi lejárati határidőhöz közelítő, kölni raktárából behozott, dömpingáras húskészítményével, akkor a szabad verseny nem pozitív fogalom, mert a verseny nem egyenlő feltételekkel szabad. És szó sincs azokról a társadalmi előnyökről és közhasznokról amelyek a klasszikus kapitalizmus modellje szerint a szabad verseny következtében előállnak. Ilyen verseny kizárólag az erős fél haszonmaximalizálásáról szól. (Lásd a fentebbi hozzászólásomat.)

Hát nem így működik és nem azért mert nem tetszik. Ahol sikeres gazdasági felzárkózást hajtottak végre (Japán, Dél-Korea, Finnország, vagy bizonyos térségek nyugaton, vagy egyes történelmi időszakokban, mint a dualista Magyarországon, stb.), mindenütt nagy volt az állam vagy a közigazgatási központ koordináló szerepe. Helyenként bizony egészen a kézivezérlésig.A jelenlegi kormánnyal épp az a probléma, hgy nem eléggé szervezi a gazdaságot és nem egy jól átgondolt stratégia mentén.

Innovatív vállalkozásokra szükség van, támogatni is kell ezeket, de nem elég. A multikat nem lehet a piacról állami szabályozás nélkül kiszorítani, mindenhonnan nem is kellene. Akik magas technológiát telepítenek ide, azokra szükség van.

Ha baloldali vagy, ezekkel a gondolatokkal egyet kellene értened, ha SZDSZ-es, az más. Akkor nem akarlak győzködni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés