Letilthatjuk a rólunk szóló Google-rekordokat

2014. május 13. 11:54
A keresőmotorok működtetői a személyes adatok védelmével kapcsolatos jogszabályok hatálya alá tartoznak és adatkezelést végeznek, ezért az érintett kérheti tőlük a rá vonatkozó keresési rekordok eltávolítását – állapította meg az Európai Bíróság.

Mario Costeja González nevét a keresőbe beírva egy évekkel korábbi, a háza tartozás miatti árveréséről szóló közlemény jelent meg keresési eredményként, amelyet a La Vanguardia nevű lap közölt. A spanyol állampolgár a lap és a Google ellen is panaszt nyújtott be a spanyol adatvédelmi hatóságnál. Az ügy előzetes döntéshozatali eljárás keretében került az Európai Bíróság elé, amely megállapította: „a keresőmotorok az interneten közzétett információk keresése során automatikus, állandó és rendszerezett módon kutatják az internetet, és ezáltal ilyen adatok »gyűjtését« végzik”, vagyis adatkezelést végeznek, függetlenül attól, hogy adott esetben már nyilvánosságra került adatokról van szó.

Az ítélet szerint „az interneten közzétett információkat a keresőmotorok rendszerezik és csoportosítják abból a célból, hogy az azokhoz való hozzáférést felhasználóik számára megkönnyítsék, azt eredményezheti, hogy ha a felhasználók a keresést egy természetes személy neve alapján végezték, akkor a találati lista alapján egy rendszerezett összefoglalóhoz jutnak az e személlyel kapcsolatos, interneten megtalálható információkról, amely lehetővé teszi, hogy létrehozzák az érintett többé‑kevésbé részletes profilját”. 

Ez pedig alkalmas arra, hogy „jelentősen érintse a magánélethez és a személyes adatok védelméhez való alapvető jogot, a keresőmotor működtetőjének” az adatvédelmi irányelv rendelkezéseinek megfelelően biztosítania kell, hogy az érintettek az adatok törlését, vagy legalább a hozzáférés letiltását kérjék.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés