A Fidesz a bankok és a multik oldalán áll?

2014. június 19. 11:15
Válasszunk
Válasszunk
A kockázat benne volt a szerződés szövegében. De a Kúria arra mutat rá, hogy amit nem értesz, azt nem tudtad az akaratoddal egyezőként sem elfogadni.

„A szerződés átlag fogyasztó, átlag elvárható gondossággal való értelmezhetősége brutálisan fontos szempont. És ez a szempont mindenhol sérül. Ha az átlag fogyasztó tisztában lett volna azzal, hogy egy annuitásos hitel kapcsán a THM változása (alapkamat, országkockázati felár, bármely egyértelmű ok miatt) mennyire dobja meg a törlesztőrészletet, a visszafizetendő hitel összegét, stb. akkor a többség nem vette volna fel a hitelt. A kockázat benne volt a szerződés szövegében. De a Kúria arra mutat rá, hogy amit nem értesz, reálisan nem várható el, hogy megérts, azt nem tudtad az akaratoddal egyezőként sem elfogadni. Nem lenne része a szerződésnek. A hasonló eldugott pontok, túlszabályozott monstrum szerződések, amik kapcsán »azt sem tudod reálisan mit írsz alá«, tisztességtelenek. 

Pedig a szerződés elejére szépen oda lehet tenni egy közérthető magyarázatot, és utána későbbre a részletes magyarázatot. De mellékletként is megjelenhetne egy szép tájékoztató csomag. Csak ezt sem bank, sem közművek, sem más multi nem nagyon szokta megtenni. Nem véletlenül. (...)

Szerinted, ha 8%-ról 10%-ra nő a THM a 20 éves futamidejű annuitásos hitel 2. évében akkor hány %-kal nőnek a törlesztőrészletek? 2-vel? 5-tel? 10-zel? Vagy több mint 20-szal? És ha a THM 5%-ról nő meg 10re? Az átlag ember pár %-ról gondolkodik. Mert csak pár %-nyi kamatemelést lát. Valójában az első esetben több mint 20%-kal, második esetben közel 50%-kal emelkedik a törlesztőrészlet. Míg az árfolyamkockázat kapcsán volt kockázatvállalási nyilatkozat, addig a kamatkockázat ugyan feketén fehéren benne volt a hitelszerződésben, de borítékolom, hogy az átlag fogyasztó nem érti. Nem érti, hogy a korán realizált kockázat miért fáj jobban, hogy működik az annuitásos hitel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes, hogy eddig minden esetben, amikor a kormány hozott valamilyen segítő rendeletet, törvényt, a balliberális antidemokratikus ellenzék azonnal rohant feljelenteni Magyarországot a legkülönfélébb fórumokon, karöltve a bankokkal, multikkal.

És most még ki merik nyitni azt a piszkos szájukat.

Megáll az ész, ennek az balliberális arcátlanságnak a láttán.

Amikor én írtam alá a lakáshitel szerződését, direkt rákérdeztek, hogy értem-e. Aztán a közjegyző még egyszer megkérdezte. Ha valaki felvesz 20 évre kölcsönt, akkor legyen olyan bűbájos, és használja az agyát, a bank pedig hadd feltételezze, hogy ezt a nem túl bonyolult alapkutatást elvégezted. Ha pedig nem teszel fel kérdéseket, akkor neki miért kellene "bevezetés a pénzügyekbe" órát tartania?

Az árfolyamkockázat biztosításnak forint hitel a neve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés