Benyújtotta a kormány a devizahiteles javaslatot

2014. június 27. 14:52
Benyújtotta a kormány pénteken az Országgyűlésnek a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényjavaslatot a Kúria jogegységi határozata alapján rendezésre szoruló kérdésekről. A bankoknak az árfolyamrés miatt a hatálybalépés után kilencven napon belül kell elszámolniuk az ügyfelekkel. Az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelensége mellett vélelmet állít fel a javaslat, így a bankoknak kell perelni és bizonyítani, hogy tisztességes feltételeket alkalmaztak.

Trócsányi László igazságügyi miniszter jegyzi a kormány devizahiteles javaslatát, melynek hatálya a törvény hatálybalépését megelőzően létrejött hitelszerződésekre terjed ki, és nemcsak a deviza alapú hitelekre, de az olyan forint alapú hitelekre is, ahol a bankok az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét kötötték ki az ÁSZF-ben. A végtörlesztőkre viszont nem fog vonatkozni a szabályozás. A törvény célja a Kúria június közepén meghozott jogegységi határozatában foglaltak érvényre juttatása.

Ebben a jogegységi határozatban a Kúria csak az árfolyamrésről mondta ki általános jelleggel, hogy tisztességtelen, és helyette a MNB árfolyamait kell alkalmazni. A törvényjavaslat ennek megfelelően úgy rendelkezik, hogy a hatálybalépést követő kilencven napon belül el kell végezniük az átszámítást.

Az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban a jogegységi határozat egy korábbi kollégiumi véleményre hivatkozik, amely hét feltételt határozott meg annak kritériumaként, hogy mikor tisztességes az egyoldalú szerződésmódosítás. Ezeket veszi át a törvényjavaslat is, eszerint az egyoldalú szerződésmódosításhoz szükséges, hogy a kikötés egyértelmű legyen, tételes ok-lista alapján történjen, és az ebben foglaltak valóban kihassanak a költség vagy kamat mértékére. Emellett többek között az is követelmény, hogy a fogyasztónak lehetősége legyen a szerződés felmondására a számára hátrányos módosítás esetén, valamint ha az ok-listában meghatározott okok alapján a fogyasztó javára történő szerződésmódosításnak is helye legyen.

Az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó kikötés tisztességtelenségét a törvényjavaslat vélelmezi: ez azt jelenti, hogy a bankoknak kell perelni, méghozzá nem az ügyfeleket, hanem az államot, és bizonyítani, hogy a kikötés megfelelt a fenti feltételeknek. Erre, és az ÁSZF-ek ezzel kapcsolatos vizsgálatára a hatálybalépést követően harmincnapos jogvesztő határidőt ír elő a javaslat. A bíróságnak a perben soron kívül kell eljárnia és az eljárás idejére az egyoldalú szerződésmódosítás vagy az árfolyamrés miatt indult egyedi pereket a bíróságok fel kell, hogy függesszék.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon sokáig talán 205 CHF/Ft jobb volt egy alapú hitel mint egy államilag támogatott forinthitel.

Jöttek is a lányomhoz a hitelügynökök, hogy végtörlessze a támogatott forinthitelét és váltsa ki a alapú hitellel.
Nem tanácsoltam neki.
Ha én meggondoltam, hogy hosszútávon nem lehet jó, és nem mentem bele, akkor az állam most az én adómból egy fillért ne költsön rájuk.
Pereskedjenek Strassburgig!!!!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés