Lex Futballhuligán – veszélyben az alapjogok

2014. július 2. 16:18

Mátyás Ferenc
Ars Boni
Miért is korlátoznak tehát alapjogot? Hogy a szurkolók ne beszéljenek csúnyán? Hogy ne rongáljanak berendezést a stadionban?

„Már eddig is alkalmazott volt a névre szóló belépőjegy és bérlet, amelyen a belépésre jogosult személy nevét, születési helyét és idejét, valamint lakcímét a jegyvásárláskor feltüntették. Sportszervezet esetén pedig lehetőség volt klubkártya (személyazonosításra alkalmas, kedvezményekre jogosító kártya) alkalmazására is.

A javaslat túlnyúl a jelenlegi kereteken. Előírja, hogy amennyiben а szervező klubkártya előírását is kötelezővé teszi, annak kiadását innentől kezdve csak fényképpel ellátott formában teheti meg, nem elegendő pusztán a személyazonosításra alkalmas adatok feltüntetése (eddig is volt már olyan klub, amelyik a jegy vásárlásához fényképes szurkolói kártya kiváltását írta elő). Ezen túl, mivel meglátása szerint bizonyos technológiák segítségével kiszűrhető, hogy а korábban rendbontást elkövető személyek más személyazonosságával belépjenek а stadionokba, lehetővé kívánja tenni, hogy а sportesemény szervezője а klubkártya kiváltásának előírása mellett, а személy képmásából, íriszképéből vagy vénalenyomatából generált, vissza nem fejthető, titkosított, algoritmizált alfanumerikus kódot (HASH-kód) kezelhessen.(...)

Miért is korlátoznak tehát alapjogot? Hogy a szurkolók ne beszéljenek csúnyán? Hogy ne rongáljanak berendezést a stadionban? Mindegyik fontos, ahogy az is, hogy ne csak a pályán, hanem a lelátókon is megvalósuljon a fair play szelleme. A lelátó nem adhat okot, sem jogot a rongálásra, testi sértésekre, etnikai vagy társadalmi csoportok szidalmazására, szélsőséges propaganda terjesztésére. De vajon a rendfenntartás tehetetlenségét valóban alapjog-korlátozással kell pótolni?”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudod, nem azzal van baj, hogy buta, kekeckedő pöcs vagy, hanem azzal, hogy azt hiszed igazad van.
És így van ezzel minden társad.
Csak tájékoztatlak, hogy amíg nem volt kötelező a csili-vili stadion és egyebek, addig pl.a Fradi pályára, amely egyébként fa-lelátós volt, egy kis fa kerítés mentén lehetett belépni, természetesen jeggyel.
És akkoriban nem volt ritka a 30 ezres nézőszám egy rangadón. És ezekben a "stadionok"-ban a WC egy budi volt, a vizelde pedig egy kőfal, amelynek az oldalát kátránnyal bekenték, de a húgy alul egy nyitott csatornában gyűlt össze.
Na, az a helyzet, hogy ide sem színházi közönség járt és frakkot, vagy szmokingot sem vett fel senki; ülőhely alig volt, a B-középen egymáshoz préselődve állt a nagyérdemű, de úgy, hogy az akciókat követve, hullámzott a tömeg és az, hogy nem törték át akaratlanul sem a pályakerítést, az annak volt köszönhető, hogy a lelátón néhol két méteres korlátdarabok voltak leerősítve, amelyek megállították ezt a hullámzást.
Ide kivihetted a fiadat már 5 éves korában is.
Sőt, a gyerekek önállóan is kijártak, gyakran a jegyszedők mellett lógva be a pályára.
És innen hazafelé nem a villamost törték össze, pedig az oldalán is lógtak.

Tudod, nem ezt hiányolom, hanem azt a normát, amit ti képtelenek vagytok betartani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés