Egységes csődregisztert vezetnek be az EU hét tagállamában

2014. július 7. 14:38
Hét uniós tagállam, Csehország, Németország, Észtország, Hollandia, Ausztria, Románia és Szlovénia csődregisztereit kapcsolja össze és teszi elérhetővé egyetlen honlapon keresztül az Európai Bizottság. A Bizottság azt reméli, hogy hamarosan minél több tagállam csatlakozik az egységes adatbázishoz, de négy éven belül kötelező lesz a tagállamoknak ilyen nyilvántartást vezetniük.
ét uniós tagállam, Csehország, Németország, Észtország, Hollandia, Ausztria, Románia és Szlovénia csődregisztereit kapcsolja össze és teszi elérhetővé egyetlen honlapon keresztül az Európai Bizottság – közölte hétfőn a brüsszeli testület. A megoldás a bizottság szerint a vállalkozások, a befektetők és a hitelezők munkáját is megkönnyíti.
 

A belső piac és az európai igazságszolgáltatási terület működése szempontjából kulcsfontosságú, hogy határokon átnyúlva is hozzá lehessen férni a csődregiszterekhez” – jelentette ki Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős tagja, aki átmenetileg az igazságügyi biztos feladatait is ellátja. Hahn hozzátette: „ha azt akarjuk, hogy a vállalatok más uniós országokban fektessék be a pénzüket, akkor a fizetésképtelenségi és csődinformációknak több nyelven és átláthatóan kell elérhetőnek lenniük”.   

A bizottság szerint az európai igazságügyi portálon keresztül elérhető egységes csődregiszter gyors, valósidejű hozzáférést tesz lehetővé a fizetésképtelenséggel kapcsolatos adatokhoz, a legfőbb információk pedig ingyenesen, az EU mind a 23 hivatalos nyelvén hozzáférhetővé válnak. Brüsszel azt is ígéri, hogy a honlap világos útmutatót ad majd, hogy a fizetésképtelenséggel és csőddel kapcsolatos fogalmak mit jelentek egy-egy tagállamban. 

A bizottság bízik abban, hogy hamarosan egyre több ország csatlakozik az egységes adatbázishoz. Brüsszel azt is világossá teszi, hogy a még elfogadás előtt álló, korszerűsített uniós fizetésképtelenségi szabályok értelmében a tagállamoknak a jogszabály elfogadását követő négy éven belül kötelező lesz az interneten, bárki számára elérhető, elektronikus regisztert létrehozniuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés