Alkotmányos aggályok

Alkotmánybíróság elé utalt egy devizahiteles pert a bíróság

2014. szeptember 5. 15:58
Felfüggesztette az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet által az állam ellen indított pert a Fővárosi Törvényszék, mert az Alkotmánybíróság elé terjeszti az ügyet. Az Igazságügyi Minisztérium soron kívüli elbírálásban bízik.

Az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet sok más bankhoz és pénzintézethez hasonlóan azért perelte be az államot, hogy megdöntse az új devizahiteles törvény által felállított vélelmet, miszerint az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenek voltak. Eddig a keresetek többségét elutasította a Fővárosi Törvényszék, de két bank szerződési feltételeiről bizonyos időszakokra nézve megállapította, hogy tisztességesek voltak.

Bár több bank is kérte, hogy a bíróság függessze fel az eljárást és forduljon az Alkotmánybírósághoz vagy az Európai Bírósághoz, eddig ezeket az indítványokat rendre elutasította a Törvényszék.

Az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet perében azonban felfüggesztette az eljárást, és alkotmánybírósági vizsgálatot kezdeményezett a bíróság. A Törvényszék a döntését azzal indokolta, hogy jelen esetben a bank és az állam közti perben nem érvényesül a polgári jogi „fegyveregyenlőség” elve, és a bankoknak nem volt elég idejük a felkészülésre.

Az Igazságügyi Minisztérium erre reagálva közleményben tudatta, hogy a tárca határozott jogi álláspontja szerint mindenben megfelel az alaptörvény előírásainak a Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos kérdéseket rendező jogszabály. Rögzítették ugyanakkor: Magyarország jogállam, az alaptörvény biztosítja az Ab-hoz fordulás lehetőségét.

Az IM vizsgálja a bíró kezdeményezését az egri takarék ügyében, véleményét megküldi az Ab-nak, és ezt követően nyilvánosságra is hozza. A szaktárca azt is közölte, bízik abban, hogy az Ab figyelemmel lesz az ügy társadalmi jelentőségére, és soron kívül fogja elbírálni a bírói kezdeményezést.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az eljárás felfüggesztését úgy kommentálta: a bankok időt próbálnak húzni, de nem fog menni, a pénzintézetek februári elszámoltatása pedig nincs veszélyben. A kormánypárti politikus szerint azonban bizonyos értelemben még jó is, hogy egy bíró az Ab-hoz fordult, mert innentől kezdve a többi perben ez a lehetőség elvész, hiszen az Ab egy konkrét eset kapcsán állást foglalhat majd. Az Igazságügyi Minisztériumhoz hasonlóan a Fidesz-frakció is arra kéri az Ab-t, hogy a lehető leghamarabb, sürgősséggel tárgyalja meg a beadványt, és ezáltal folyamatosan haladhasson a bankok elszámoltatása – közölte Rogán Antal.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ennek mi a franc ertelme van? Megjarta a Kuriat is meg az AB-t is, elore le lett meccselve, mi a turora jo az idohuzas?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés