Újabb kötelezettségszegés: ezúttal a patikatörvény miatt

2014. szeptember 26. 13:03
Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen a patikatörvény miatt, amely fokozatosan megtiltja, hogy szakmai befektetők többségi tulajdonosai legyenek a közforgalmú gyógyszertáraknak.

A 2011 óta hatályos gyógyszerforgalmazási törvény fokozatosan megtiltja a szakmai befektetőknek, hogy többségi tulajdonrésszel bírjanak a magyarországi közforgalmú gyógyszertárakban. A patikacégek ehelyett kötelesek kinevezni az egyik ott dolgozó gyógyszerészt a gyógyszertár igazgatójának, és 2014-ig el kell neki adniuk üzletrészük legalább negyedét, 2017-ig pedig 51 százalékát.

Az érintett szereplők 2012-ben panaszolták be a szabályozást az Európai Bizottságnál, aminek belső piaci főigazgatósága szerint a szabályozás korlátozza a tőke szabad áramlását és a letelepedés szabadságát. Azért az előzetes tájékozódás után a Bizottság hivatalos levelet küldött a magyar kormánynak csütörtökön, ami a kötelezettségszegési eljárás megindítását jelenti – írja a Bruxinfo.

Egy másik kötelezettségszegési eljárás, amely a vasúti közlekedés biztonságáról szóló uniós rendelkezések átültetésével kapcsolatos, a második szakaszba lépett csütörtökön. A Bizottság kifogásai a nemzeti biztonsági hatóság függetlenségeire és jogköreire vonatkoznak. A most kiküldött indokolással ellátott véleményre két hónapon belül kell válaszolnia a kormánynak: ha a Bizottság ezt nem találja kielégítőnek, akkor az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy. 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés