Jönnek a jogerős ítéletek

Devizaperek: sorban veszítenek jogerősen a bankok

2014. október 22. 14:48

Az MKB, a Raiffeisen és az Erste Bank, valamint az MKB, a CIB és az UniCredit lízingcége is jogerősen veszített az állam ellen indított perben, ahol azt akarták bizonyítani, hogy a törvényi vélelemmel ellentétben tisztességesek voltak az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tévő szerződéses kikötések. Az UniCredit Bank és az AXA ügyeiben elhalasztották az ítélethozatalt.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla sorra hozza meg a jogerős döntéseket a devizaperekben, amelyek eddig többnyire az állam győzelmével záródtak. A perek lényege, hogy a bankok az állam elleni keresetindítással megtámadhatják azt a júliusban felállított törvényi vélelmet, miszerint az egyoldalú szerződésmódosítások lehetőségének kikötése az ÁSZF-ben tisztességtelen volt.

Jogerősen veszített szerdán az állam ellen a Raiffeisen, az MKB Bank valamint lízingcége, illetve a CIB és az UniCredit lízingcégei. Az Erste Bank is veszített, bár két hiteltermék esetében a bíróság megszüntette a pert.

Az UniCredit Bank és az AXA pereiben viszont elhalasztották az ítélethozatalt, így ezekben az ügyekben november első hetében várható végleges döntés.

Az UniCredit bank jogi képviselője sérelmezte, hogy a vonatkozó jogszabályok kizárják a perújítást az ilyen, bankok által az állam ellen indított devizaperekben. Vagyis, ha utóbb az Alkotmánybíróság egy más ügyben elé terjesztett alkotmányjogi panasz alapján alkotmányellenesnek találja a devizahiteles törvény egyes rendelkezéseit, nem lesz lehetősége a többi banknak további, rendkívüli jogorvoslatra. Az állam képviselője azzal érvelt, hogy a felülvizsgálat, mint rendkívüli jogorvoslat ettől még rendelkezésre áll.

Azonban felülvizsgálatot eljárási szabálysértés esetén lehet kérni, perújítást pedig új tény (például AB-határozat) felmerülése esetén, és a perújításnak a határideje is jóval tágabb.

A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/14184