Hatékonyabb lesz?

Szombattól jön a kettős többségi szavazás a Tanácsban

2014. október 31. 12:28
November elsején lép életbe a Lisszaboni Szerződés azon rendelkezése, amely átalakítja a döntéshozatal szabályait a tagállamok minisztereit tömörítő Tanácsban. Ettől kezdve a százalékos szavazatarány mellett a népességszám is szerepet játszik majd a minősített többségi szavazásnál.

Szombattól nem csak az új Bizottság áll fel, de változnak a szavazás szabályai is a Tanácsban, amely a tagállamok – különböző tárgyak szerint illetékes – minisztereiből áll. November elsején hatályba lép ugyanis a Lisszaboni Szerződés azon rendelkezése, amely bevezeti a kettős többséget a tanácsi szavazásnál.

Eddig olyan rendszerben zajlott a döntéshozatal, hogy a tagállamok népességszámuk szerint bizonyos számú szavazattal rendelkeztek (a legkisebb Málta hárommal, a legnagyobbak huszonkilenccel) és a szerződések meghatározták, hogy mennyi szavazat szükséges egy javaslat támogatásához.

Az új szabályok szerint bevezetik a kettős többséget: eszerint a tagállamok 55 százalékának kell majd támogatni a javaslatot úgy, hogy egyszersmind ezek az unió lakosságának a 65 százalékát is kiteszik. Abban az esetben, amikor a Tanács nem az Európai Bizottság vagy a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő javaslatáról dönt – például a bel- és igazságügyi politika egyes kérdéseiben vagy bizonyos esetben a Külügyek Tanácsában – a tagállamok 72 százalékának támogatása lesz szükséges, a lakosság tekintetében pedig szintén egy 65 százalékos arányt írnak elő az új szabályok.

A Lisszaboni Szerződés legnagyobb része ugyan már 2009-ben hatályba lépett, de a döntéshozatalról szóló szabályok hatálybalépését Lech Kaczinsky akkori lengyel elnök követelésére 2014. november 1-re halasztották. Kaczinskynak azt is sikerült elérnie, hogy ezen túl is még három évig kérhetik a tagállamok a korábbi szavazási rendszer alkalmazását.

Az új rendszert – még ha a kis országoknak nem is feltétlenül kedvez – összességében sokkal hatékonyabbnak ítélik a szakemberek, mert sokkal több megállapodási kombinációt rejt magában, így nagyobb esélyt jelent a megállapodásra – foglalja össze a Bruxinfo.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Annyi előnye azért van, hogy majd nem Luxemburg, a bankok és TV-l Eldorádója, mondja meg a frankót.

Jön a kettős mérce az EU-döntéshozásban.
Na ja! Ez lesz a novodemokrácia a Besenyő családban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés