Nem lesz több apró betű?

Jövő héten tárgyal a kormány a „fair bankokról”

2014. november 1. 14:10

A jövő héten kerül a kormány elé a „fair bankokról szóló” javaslat, amelynek elfogadása az Igazságügyi Minisztérium szerint véget vet majd az „apróbetűs korszaknak”.

A jövő héten tárgyalja a kormány a „fair bankokról szóló” törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy a bankok tisztességes hitelezési gyakorlatot folytassanak és erős fogyasztóvédelmi garanciák lépjenek életbe 2015-től – közölte az Igazságügyi Minisztérium szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint az törvénytervezet elfogadása esetén vége lesz az „apró betűs korszaknak”, átláthatóvá válnak a szerződési feltételek, és a törvény megtiltja, hogy a bankok jogosulatlanul emelhessék a kamatot, a díjaikat és a költségeiket. Hozzátették: a kormány mellett a kormánypárti frakciók is foglalkoznak a jövő héten az előterjesztéssel. 

Az Igazságügyi Minisztérium értékelése szerint a jelenleg is tartó bankok kontra állam perekből eddig egyértelműen látszik, hogy „a családok állnak nyerésre”. Miután véget érnek a másodfokú bírósági eljárások, a Kúria januárra lezárhatja a felülvizsgálati eljárásokat és január közepétől egészen az év végéig zajlik majd a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás – ismertették. 

A közlemény szerint jövő év novemberéig a bankoknak minden tisztességtelenül elvett forinttal el kell számolniuk; az elszámolás négyszáz bankot és 1,3 millió családot érint.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint mindennek köszönhetően az átlagos törlesztőrészletek 25-30 százalékkal is csökkenhetnek majd.

A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/14237