Magyarország volt 1989 után a mintagyerek

2014. november 13. 9:30

Kim Lane Scheppele
Budapest Beacon
Magyarország 1989 után sokáig a mintagyerek szerepét töltötte be: messze megelőzte szomszédjait, olyan alkotmányos rendszere volt, amit világszerte példaként tanítottak. Interjú.

„1989-ben az akkori alkotmányt változtatták meg gyökeresen, beépítették a fékek és ellensúlyok rendszerét. Az Alkotmánybíróság felállítása különösen fontos ellenőrző funkciót töltött be az egykamarás parlamenti kormányzati rendszerben. És 2011-ben, amikor a kormány bemutatta új alkotmánytervezetét, alapvetően az 1989 előtti helyzetet hozta vissza. Eltávolították a kormányzati hatalomra vonatkozó fékeket, ami lényegében azt jelentette, hogy olyan alkotmányt hoztak létre, ami nagyban hasonlít a szovjet típusú alkotmányhoz.

Miért probléma ez. Miért olyan lényeges ez a probléma, hogy Önnek, Amerikában, amerikaiként erről írnia kell?

Úgy érzem, erről mindenképpen írnom kell, nem csak amerikaiként, hanem olyan emberként is, aki törődik Magyarország sorsával, és akit foglalkoztat a jogrend és a demokrácia állapota. Magyarország 1989 után sokáig a mintagyerek szerepét töltötte be: messze megelőzte szomszédjait, olyan alkotmányos rendszere volt, amit világszerte példaként tanítottak. Tehát ez egyáltalán nem kizárólagos magyar ügy vagy probléma. És amikor a kormány 2010-ben elkezdte a teljes struktúrát lebontani, az ügy rendkívül fontossá vált. Amikor pedig 2013 tavaszán a kormány lényegileg módosította az alkotmányát, akkor eltörölte az Alkotmánybíróság 1990 és 2012 között létező jogköreit.

Milyen veszélyeket rejt az ilyen törvényhozási összevisszaság, amely Magyarországon most történik?

Ami a Fidesz törvényhozási programjával kapcsolatban a leginkább figyelemre méltó az az, hogy nyilvánvalóan egységes egészként képzelték el. Hatalomra kerültek, majd számos alkalommal módosították a régi alkotmányt, hogy ellehetetlenítsék az összes intézményt, amely ellenőrizhetné majd, mit is csinálnak legközelebb. Összesen nyolcszáz törvényt módosítottak az első négyéves ciklus során. Eléggé következetlen, összefüggéstelen volt, ahogyan mindezeket az elemeket módosították. De ami valóban drámai és kivételes volt, és ami végképp jelezte, hogy mindez egy előre eltervezett, összerakott terv részét képezte az az, hogy mindezek az apró elemek, amikor a helyükre kerültek, teljesen pontosan illeszkedtek egymáshoz. Tehát önmagában nézve a rendszer nem összefüggéstelen. Nem áll viszont kapcsolatban azzal a gyakorlattal, amely mellett 1989 óta minden magyar kormány hitet tett, ebbe beleértve az első Orbán-kormányt (1998-2002) is, és a konzervatív kormányt is, amely 1990-ben került hatalomra. Tehát ez egy nagyon radikális elmozdulás a posztkommunista koncepciótól, ugyanakkor önmagában koherens intézkedéscsomag.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lengyel külügyminiszternek még most is jó. (Fene az ízlését!) Vagy nem az ő felesége?
Egyébként, tényleg, mi lenne, ha az ifjú Szijjártó is beszerezne egy befolyásos amcsi feleséget!?

Mióta Halmai Gábor dobta, nem bír magával ez a nőszemély, állandóan Magyarországot simfolja.
(Ez utóbbi szó nagymamai örökség)

Magyarország 1989 után sokáig a mintagyerek szerepét töltötte be: messze megelőzte szomszédjait, olyan alkotmányos rendszere volt, amit világszerte példaként tanítottak:

Hülye gyerekeknek!

Azok, akik a rendszerváltás hajnalán (1989-ben) renoválták az 1949-es alkotmányt, mely a megszálló csapatok bábáskodása mellett jött a világra, nem végeztek tökéletes munkát:

Az eredeti alkotmányba olyan mértékű parlamenti ellensúlyokat építettek be, amely nem korlátozta, hanem egyszerűen lehetetlenné tette volna a kormányzást.

Az MDF-SZDSZ-paktumban jelentősen módosítani kellett rajta, de még így is sok bénító hatása megmaradt.

Azaz az alkotmányt létrehozó "Alapító atyák" óriásit hibáztak, ami nem dicséri bölcsességüket.

Körösényi András: „Túlterhelt demokrácia, Mozgékony patthelyzet” tömör megfogalmazása jól jellemzi az alkotmányos helyzetet:

"A parlamentáris kormányzást kiegészítheti a (parlament, kormány vagy államfő által kiírt) referendum vagy az állampolgári iniciatíva.

A kettő összekapcsolása azonban, ami a magyar alkotmány egyik unikuma, ellenkezik a parlamentáris és a képviseleti kormányzás elveivel.

Nem véletlen, hogy ismeretlen Európa parlamentáris kormányzatú országaiban.

Az eredeti magyar alaptörvényben, és részben a jelenlegiben is rendkívül erős hatásköröket kapott a parlament, az Alkotmánybíróság és a népszavazás intézménye a kormánnyal szemben.

A kormányokat kívánták korlátozni alkotmányozó atyáink. Sikerült is csaknem tehetetlenségre kárhoztatni őket.

Az 1989-es alkotmány gyenge legitimitásának fő oka az volt, hogy nagyon hamar megszakadt az Ellenzéki Kerekasztal erőinek az egysége.

A médiaháború és a taxisblokád előszele már ekkor éreztette a hatását.

Az alkotmányozási koncepciók eleve nagyon eltérőek voltak, amelyeket képtelenség volt összedolgozni az adott politikai légkörben. (Hiányzott a közmegegyezés)"

Magyarországon sokáig az SZDSZ féle liberalizmus uralkodott a utódpárti MSZP-vel karöltve, most meg nem. Ez Scheppele problémája.

Kösz!
http://www.gala.pl/wywiady-i-s..
Nekem olyan összetéveszthetőnek tűnnek.

A mintagyerek időszakban, hány ember vesztette el a munkáját és hány család került a szegénységi szintre vagy alá???

Kim Lane Scheppele!

1989 után az USA mintaország és mintademokrácia volt a magyarok számára ami mára nagyon lesüllyedt.
Lassan azt fogjuk a falra írni, hogy amcsik haza!!!

Hogy újra megírjam:
Ms Scheppele jobban tette volna, ha marad Ansche Hedgepeth féle ügyeknél, akit a földalatti állomásról bilincsbe verve vittek el, mert minden szabályt megszegve ott sült krumplit evett.

Magyarország jelenleg élenjáró ország, minden hibájával együtt.

Legalább megpróbálunk kimászni a szarból, ahová a kocsik után Seppele asszony elvtársai löktek bele.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés