Hack: Nincs az ügyvivőnek feljelentési kötelezettsége

2014. november 14. 11:03
Alaptalan a CÖF feljelentése, ugyanis a diplomaták nem hivatalos személyek, így nem kötelességük a korrupciót feljelenteni – mondta Hack Péter büntetőjogász.

A diplomáciai mentességtől függetlenül, eleve nem terheli feljelentési kötelezettség Goodfriendet, mivel a diplomaták a Btk. szerint nem számítanak hivatalos személynek – mondta a büntetőjogász a CÖF feljelentésével kapcsolatban.

Hack arra is kitért, hogy Lomnici állításával ellentétben a diplomáciai mentességet élvező személyeket még kihallgatni sem lehet büntetőeljárásban. Az ügyvivő nem csak a nagykövetség területén, hanem személye szerint élvez mentességet – szögezte le.

Kiutasítani persze elvileg ki lehetne, de akkor elég valószínű, hogy az amerikai magyar nagykövetet is kutasítanák. Ez nagyon súlyos következményekkel járna a két ország kapcsolataira – vélekedett Hack Péter. 

Hozzátette: az ügyészség minden bizonnyal el fogja utasítani a CÖF feljelentését, hiszen diplomata nem követheti el az ott megjelölt bűncselekményt, vagyis a korrupció feljelentésének elmulasztását.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy is írta Lenin? 'A tíz milliósnál kisebb népek nem számítanak.' Most más alkalmazza a gyakorlatban.

Szerintem Hack Péter téved amikor azt állítja: "a diplomáciai mentességet élvező személyeket még kihallgatni sem lehet büntetőeljárásban."

"BKE 41. Cikk
A konzuli tisztviselők személyes sérthetetlensége
1. A konzuli tisztviselőket őrizetbe venni vagy előzetes letartóztatásba helyezni csakis súlyos bűncselekmény elkövetése esetén és az illetékes igazságügyi hatóság határozata alapján lehet.
2. A jelen Cikk 1. bekezdésében említett eset kivételével a konzuli tisztviselőket nem lehet bebörtönözni, sem személyes szabadságukat bármely más módon korlátozni, kivéve, ha ez jogerős bírói ítélet végrehajtásaként történik.
3. Ha a konzuli tisztviselőellen büntetőeljárást indítottak, köteles megjelenni az illetékes hatóságok előtt. Az eljárást azonban a konzuli tisztviselőt hivatali állásából következően megillető tisztelettel és - a jelen Cikk 1. bekezdésben említett eset kivételével - oly módon kell lefolytatni, hogy az minél kisebb mértékben akadályozza a konzuli feladatok végzését. Ha a jelen Cikk 1. bekezdésében említett körülmények között szükségessé válik a konzuli tisztviselő előzetes letartóztatásba helyezése, ellene az eljárást a legrövidebb határidőn belül meg kell indítani."

Válaszok:
Berecskereki | 2014. november 14. 12:17

Tudtommal ez az egyezmény van még érvényben.
1987. évi 13. törvényerejű rendelet

a konzuli kapcsolatokról Bécsben, 1963. április 24-én elfogadott egyezmény kihirdetéséről

(A Magyar Népköztársaság csatlakozási okiratának letétele az Egyesült Nemzetek Szervezete főtitkáránál 1987. június 19-én megtörtént.)
http://zskflnk.uw.hu/nk/1987ev..

A példában és a logikai következtetésben több hiba is van.
Erre magyarázatot ad az előző hsz.-om, továbbá a fentebb idézet törvényerejű rendeletben, megállapodásban foglaltak.
Olvasd el őket és ez alapján korrigáld a logikai levezetésed.

"a diplomaták nem hivatalos személyek, így nem kötelességük a korrupciót feljelenteni"

nem kötelesek, de nem is tiltott. Vagy diplomáciai csatornán is jelentheti.

Ez így a nyúlbélák tüzelése, hátha majdan egy Majdan-szerűség összejön, mert pár forrófejűnek már viszket a keze, hogy ezeket a kripot-szoci árvákat eligazítsa kicsit. Netadó persze..
A krétakörös Gulyás már kapott igazi baloldali megoldást a pofájába egy dékás papától, de az ultráknak is vannak lekötetlen energiáik, hogy nem járnak meccsre..

Tévedsz, de lényegtelen. Most nincs kedvem vitatkozni, győzködni.

Kinevezésekor még azt a feltételt is törölték a törvényből amely előírta az 5 év vezetői gyakorlatot.
Elvégre a megbízható elvtársak és elvtársnők mindig is fontosak voltak...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés