Amerikai holokausztper: Magyarországon kell perelni a MÁV-ot

2015. január 24. 9:23
Az amerikai bíróságok nem hajlandók tárgyalni azt a pert, melyben holokauszt-túlélők, illetve leszármazottaik kártérítést kérnek a MÁV-tól és a Magyar Nemzeti Banktól vagyonuk elvétele miatt. A felperesek azért pereltek volna Amerikában, mert elfogultnak tartják a magyar bíróságokat. A chicagói bíróság szerint viszont a pert Magyarországon kell lefolytatni.

A chicagói 7. körzeti szövetségi fellebbviteli bíróság pénteken helybenhagyta az alsóbb szintű bíróságnak azt a döntését, miszerint nem tárgyalja azt a keresetet, amelyben amelynek felperesei magyar zsidók vagyonának a holokauszt idején történt eltulajdonításával vádolják a Magyar Nemzeti Bankot és a Magyar Államvasutakat.

A fellebbviteli bíróság egyetértett azzal az alsóbb szintű döntéssel, miszerint a felpereseknek az Egyesült Államokban való pereskedés előtt előbb a magyarországi jogorvoslati lehetőségeket kell kimeríteniük. 

Az ügy még 2010-ben indult: a kereset benyújtói szerint az eljárást azért kellene az Egyesült Államokban lefolytatni, mert Magyarországon független igazságszolgáltatás híján nem kaphatnak tisztességes jogorvoslatot. A chicagói körzeti szövetségi bíróság 2013 augusztusának végén szüntette meg az MNB-vel és a MÁV-val szemben a holokauszttal kapcsolatos jogcímen indított eljárásokat. A bíróság feltétel nélkül utasította el a kártérítési kereseteket. 

A bíróság értékelése szerint a felperesek nem tudták bizonyítani, hogy Magyarországon nem állnak rendelkezésre megfelelő jogorvoslati lehetőségek, vagyis a felperesek kötelesek először Magyarországon megkísérelni jogorvoslatot szerezni, mielőtt követeléseiket az Egyesült Államokban érvényesíthetnék. 

A chicagói bíróság nem értett egyet a felperesek érvelésével, miszerint a magyar bírósági rendszer nem független, vagy ne biztosítaná a tisztességes eljárást, megjegyezve azt is, hogy a felperesi érvek „puszta spekulációra és azon megalapozatlan félelmekre épülnek, melyek szerint a magyar bírósági rendszer nem tudna számukra igazságos eljárást biztosítani”.

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rájuk kell nyomni jó magas perköltséget.
(a követelt összeg valahány százalékát be kell fizetniük?) (szerencsére járatlan vagyok bírósági ügyekben (is))

"gumicsont..."

Annak látszik, de érhet bennünket pofára esés.
A zsidók seggének nyalása egyeseknek nagyon is kifizetődő.

Ilyen alapon lehetne perelni az orosz hadsereget, az USA légierőt, a német hadsereget a magyar embereket ért károkért amit elszenvedtek a háborúban.
Inkább azon kell DOLGOZNI, hogy az ne ismétlődjenek meg!!!!
Az ilyen esetek következtében mondja Kertész Imre azt, amit mondott.

"A francia vasút 60 millió dollárt
fizet, decemberi hír."

Bizony. Ezért nem kell annyira örülni.

Miért került ez az írás a Mandi "jog" oldalára.

Ennek semmi köze a joghoz, ez nettó emberi mohóság.

VV "apróékat" is perelik?

Szörnyű, ami ma folyik!
Aki túlélte a holokausztot, az nem hiszem, hogy benne van ebben a perben.

Mindig valamiféle szervezet vádol, elsősorban a saját léte miatt.
Tudsz arra pontos bizonyítékot, amit állítasz?
Ballibjeink mindig azzal jönnek, hogy itt mekkora a szegénység!

Ezeket a iköveteléseket ki fogja kifizetni, ha netán a magyar bíróságnak le kell zavarnia ezt a pert, aminek a kimenetele csak egy lehet?
Senki más, mint a magyar szegény emberek.
Tudod, mi ebben a szörnyű? Hogy nem a túlélők kapnák , hanem a bizonyos szervezetek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés