Feltétlen és feltételes magyarok

2015. január 24. 17:07

Mráz Attila
A TASZ jelenti
Az állampolgárságról szóló törvény már az LMP javaslata nélkül is megkülönböztetést alkalmaz.

„A párizsi terrorcselekmények miatt felerősödő bevándorló-ellenes sztereotípiákra ráharapó ellenzéki indítvánnyal foglalkozunk, amely alapján néhány, különösen súlyos bűncselekmény elkövetése esetén kötelezően visszavonnák a magyar állampolgárságot azoktól, akik 20 éven belül váltak politikai közösségünk tagjaivá. Miért megalapozatlan, és miért jogszerűtlen egy ilyen szabályozás? (...)

törvényjavaslat azokra a »bevándorlókra« vonatkozna, akik nem csupán menekültek, vagy letelepedettek, hanem magyar állampolgárságot szereztek. Az állampolgárság és a lakóhely együttese a legszorosabb kötelék, amely a jog szerint valakit egy politikai közösséghez fűzhet. Az állampolgárságért keményen meg kell küzdeni, és azok az emberek, akik egy hosszú folyamat végére megszerezték, abban a tudatban tervezik az életüket, hogy az állampolgársággal járó jogok és kötelezettségek megilletik őket. Ilyen például a beleszólás a politikai közösség életébe (választójog), az állam diplomáciai védelme külföldön, és az állampolgárságon keresztül hozzáférhető számos egyéb előny, például hogy az állampolgár számíthat arra, családjának lesz magyarországi letelepedési lehetősége, hogy együtt élhessék életüket. Ha valaki egyszer már mindent megtett, amiért cserébe számíthat ezekre a jogosultságokra, nincs semmi indoka annak, hogy további, másokra nem vonatkozó feltételekhez kössük az állampolgársága megtartását. (...)

Az LMP javaslata a fentiek fényében nyilvánvalóan igazolhatatlan: tudományosan nem alátámasztott tényekre épít, jogsértően diszkriminatív és összeegyeztethetelen nemzetközi kötelezettségvállalásainkkal.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Európa szerte a a terrorizmussal gyanúsított személyek (bevándorlók is) útlevelének bevonásáról beszélnek!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés