Az EU, a parlament és a megélhetési jogalkotás

2015. február 28. 12:34

Bakó Bea
Mandiner
Nem Brüsszel miatt lesz EU-szerte rengeteg felesleges törvény: sokkal inkább a lusta, és/vagy inkompetens, ellenben sok helyen EU-ellenes szólamokkal játszó tagállami jogalkotók miatt.

Örülök, hogy az Elegem Van nicknevű blogger – bárki legyen is – hozzászólt az Aristóval lefolytatott jogértelmezésről és jogalkotásról szóló eszmecserénkhez (Az igazság és annak szolgáltatásaJogértelmezés és túlszabályozás (válasz Aristónak); A jogszolgáltatásról (válasz Bakó Beának). Figyelemre méltóak különösen a „megélhetési jogalkotásról” szóló meglátásai, például a jogtudomány képviselői és a „szándékos” joghézagok kapcsán.

Itt most elsősorban azzal a megállapításával vitatkoznék, hogy az EU lenne az egyik okozója a „megélhetési jogalkotásnak”. Való igaz, hogy rengeteg uniós jogszabályt kell a nemzeti jogba átültetni, azonban nem lenne törvényszerű, hogy ezzel a magyar joganyag is átláthatatlan mennyiségűre duzzadjon és (még jobban) összekuszálódjon. Ez pedig nem az uniós, hanem a magyar jogalkotón áll. Az irányelveket ugyanis nem feltétlenül egyenként, külön jogszabályokkal (vagy meglévő törvények végére betoldással) kellene implementálni, hanem ésszel: a meglévő törvényeket a dogmatikailag kapcsolódó szakaszaiknál kellene módosítani. Például a németek jellemzően így csinálják. Persze ez sokkal macerásabb: valódi jogalkotói munkát és az adott jogterület alapos ismeretét igényelné.

De a magyar jogalkotó valószínűleg nem csak ezért nem veszi a fáradtságot az irányelvek értelmes implementálására, a lustaság egyéb okból is jól jön: így van egy plusz eszköz a kezében az EU elleni hangulatkeltésre, és mondhatják „a népnek”, hogy azért van ez a sok bonyolult szabály, mert az „EU miatt muszáj”.

Másrészt maguktól a jogászoktól is eltávolítják az uniós jogot azzal, hogy jelentéktelen törvényecskékben kell utánanézniük az uniós szabályoknak, ahelyett, hogy azok a magyar szabályok között lennének abban a kódexben, ahol logikusan bármelyik jogász keresné. Ezzel tulajdonképpen azt sikerül elérni, hogy nem csak „a népet”, de a jogászokat is elidegenítik az EU-tól és az uniós jogalkotás termékeitől. Ha pedig azt nem ismerik, és utóbb szembesülnek vele, akkor az ugye „megint az EU hibája” – még véletlenül sem a tagállami jogalkotóé, aki az EU-tagságból folyó jogalkotási kötelezettségeit meglehetősen kifogásolható módon teljesíti.

Elegem Van blogger konklúziójával szemben nem a – már-már szitokszóként emlegetett – brüsszeli bürokraták hibája, hogy az irányelveket rosszul, felesleges plusz jogszabályokkal ülteti át a magyar jogalkotó. A brüsszeli bürokraták ugyanis nem csak így tudják „egymás mellé téve kipipálni a harmonizáció eredményét”, ahogy Elegem Van írja. Az implementáció eredményéről a tagállami kormányoknak kell tájékoztatniuk a Bizottságot, és ha a kormányok az „egy irányelv-egy felesleges jogszabály” modell helyett azt írnák a Bizottságnak, hogy „ezt és ezt a két-három különböző törvényt itt és itt módosítottuk, hogy koherens legyen a rendszer”, akkor azt is megértenék és elfogadnák a sokat szidott brüsszeli bürokraták.

Tehát nem Brüsszel miatt lesz EU-szerte rengeteg felesleges törvény: sokkal inkább a lusta, és/vagy inkompetens, ellenben sok helyen EU-ellenes szólamokkal játszó tagállami jogalkotók miatt. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A helyzet az, hogy a birkáknak fikázzák az eu-t, és harcot is hirdettek Brüsszel ellen, bégetnek is a birkák rendesen.

Közben meg észre sem veszi a nyáj, hogy a vezér, és a slepp Lőrinc baráttal az élen eu-s pénzből gazdagodott meg.

Gumicsont az eu elleni harc.

Tessék megnézni ezt a képet:
http://img.444.hu/javitott.pnghttp://444.hu/2015/02/26/orban..

"„ezt és ezt a két-három különböző törvényt itt és itt módosítottuk, hogy koherens legyen a rendszer”, akkor azt is megértenék és elfogadnák a sokat szidott brüsszeli bürokraták."

Persze, első körben, és elfogadom, hogy uborkagörbületi témában ezzel le is zárul a dolog.

De ha egy EU-irányelv véletlenül az élet egy valódi kérdését szabályozza, és vitát kavar, akkor az EU-nál följelentett nemzeti parlament sokkal könnyebben tud rámutatni egy egy az egyben jogszabályra, mint néhány átalakított törvényre.

Itt van mondjuk a libatömés ügye. Ha törvényeket alakítanánk át, és aszondanánk az EU-nak, hogy ezzel végeztük el a jogharmonizációt, az EU-bürokraták csak addig foganák el, amíg az arcukba nem másznának a jogvédők.

Bea azt az apróságot felejti el, hogy a németek azok akik diktálnak az EU-ban. Mi meg vagyunk a jótanulók.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés