Német AB: Hordhatnak kendőt a muszlim tanárnők

2015. március 13. 9:22
A német alkotmánybíróság feloldotta a muszlim tanárnők kendőviseletére vonatkozó tiltást. A testület szerint ha keresztet lehet viselni az iskolában, akkor kendőt is.
A döntést a testület még nem jelentette be: a német sajtó azután kapta fel a hírt, hogy valaki kitette az alkotmánybíróság honlapjára, majd röviddel azután el is tüntette onnan.
Ez a mostani döntés egy korábbi, 2003-as ítéletet helyesbít. Akkor egy muzulmán tanárnő fordult bírósághoz, hogy viselhessen kendőt tanítás közben. Azzal utasították el, hogy a német állami iskolákban a közalkalmazottak semmiféle hit jelképeit nem népszerűsíthetik.
 
Most két másik tanárnő beadványával kapcsolatban kellett állást foglalnia a német alkotmánybíróságnak: a testület arra jutott, hogy a kendőviselet egészen addig megengedett kell, hogy legyen, amíg nem válik konfliktus vagy békétlenség forrásává. A bírák szerint ugyanis igazságtalan, hogy keresztet bárki hordhat a nyakában, de például kendőt nem köthet a fejére.
 
Az alkotmánybíróság időközben kiadott közleménye kitér arra is, hogy aggasztja ennek a döntésnek a kiszivárogtatása.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nagymamám is viselt kendőt, igaz nem tanár volt. A kendő az iskolában talán vallási kötődést is kifejez, de nem a vallási kötődés kifejezésével van a probléma (legfeljebb a hülye nyugati ballibek szerint), hanem a képmás eltakarásának jogával. A mi kultúránkban a képmás azonosítja a személyt. Aki itt akar élni, annak ehhez igazodnia kell. Láthatatlanok nem élhetnek köztünk.

ráadásul az engedékenység a szemükben csak a gyengeség jele.

Franciaországban tiltott a kendő, de a kereszt is, mint ahogy minden vallásra utaló szimbólum az állami iskolákban.
Ennek ellenére amikor ott betiltották a kendőt, több muszlim ország azzal vádolta a franciákat, hogy keresztesháborút folytatnak az iszlám ellen.

Mindig csak az első lépés nehéz, ha az megvan totyogva elindul a gyermek...
Például a zsidók körülmetélése jogalap lehet a németországi szomáliai menekültek számára a női körülmetélés (milyen eufemisztikus kifejezés a csikló kimetszésére) szép hagyományának folytatására.
Lelki szemeim előtt meg már látom a Borneói fejvadász szigetnépek európai bevándorlása körüli hisztériát.

"Nem is tudom mi menthetné már meg európát.Talán egy új Hitler?"

igen, a régi is kurvára megmentette

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés