Brókerbotrány: a Fidesz felgyorsítaná a kártérítések kifizetését

2015. március 24. 11:48
Fideszes politikusok olyan törvényjavaslatot készülnek benyújtani, amely lehetővé tenné a brókerbotrány károsultjainak, hogy még a csalások miatti büntetőeljárások befejezése előtt polgári jogi úton kártérítést érvényesíthessenek.

A Quaestor-ügyben érintettek polgári jogi kártérítési igényének érvényesítését segítő törvényjavaslatot nyújt be három héten belül az Országgyűlésnek a nagyobbik kormánypárt – hangzott el egy keddi, budapesti  háttérbeszélgetésen.

A jelenlegi szabályok szerint a kártérítéssel meg kell várni a büntetőeljárás végét, de a Fidesz szeretné felgyorsítani a folyamatot: a tervezett új jogszabály lehetővé tenné, hogy polgári jogi igénynél, ha van megállapított kárösszeg, elkezdődhessen a kártérítés kifizetése a büntetőeljárástól függetlenül. Problémát jelent – mondta a háttérbeszélgetést tartó vezető fideszes politikus –, hogy Magyarországon egyelőre nincs olyan jogszabály, ami a csoportos perképviseletet lehetővé tenné, ezért a változtatást valószínűleg a polgári perrendtartásban vezetnék be.

A Fidesz szerint a Quaestor-ügyben a Befektető-védelmi Alap kártérítési kötelezettsége is fennáll, ehhez azonban igazgatótanácsi döntés szükséges. A döntés az elnökön múlik, ha ez negatív lesz, akkor bírósági eljárás kezdődhet – hangzott el a háttérbeszélgetésen. A kormánypárti politikus közlése szerint 32 ezer kötvényes érintett, közülük 22 ezren 6 millió forint alatti befektetéssel bírnak, és kevesebb mint 10 ezren vannak a 6 millió felettiek. Hét befektetőnek 100 millió forint feletti összege van a Quaestornál.

Rogán Antalnak a brókerbotrányok kapcsán benyújtott törvényjavaslata nem a polgári jogi kártérítésre, hanem a büntetőeljárásra vonatkozik: hogy a büntetőügyben zár alá lehessen venni az érintett cég vagyonát.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindenki osztaná a pénzt. A másét. A csalán esete a más péniszével.

Bezony!

"..Szijjártó apja feldobta társait, hogy megússza a bírságot

Volt cége az egyik legnagyobb magyar kartellbotrány résztvevője volt. Miután együttműködött a Gazdasági Versenyhivatallal, mentesült a jogi következmények alól..."


http://www.hir24.hu/belfold/20..

Válaszok:
Laibach | 2015. március 24. 12:14

..Szijjártó Péter, a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos hétfőn Moszkvában megnyitotta a magyar kereskedőházat, amelyet a magyar állam a Quaestor Csoporttal együttműködve hozott létre.."


http://oroszvilag.hu/?t1=magya..


"..az előzetesen végzett felmérések alapján a Quaestor volt az egyetlen cég az értékpapír szolgáltatók közül, amelyik a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára díjmentesen biztosította szolgáltatásait.”

"..Az Eximbank tőkeemeléséhez szükséges számlát is a Quaestornál vezették Szijjártóék


összesen (Eximbank tőkeemelés + MNKH számla) 20 milliárd forintot meghaladó állományt vezettek a Quaestornál,


amit aztán néhány nappal a csőd előtt kivettek onnan. És nyitva marad egy fontos kérdés: miért nem közvetlenül az Államkincstárnál vették azokat az állampapírokat, ami – mint a kormány lépten-nyomon elmondta – a legolcsóbb megoldás? Miért a Quaestornál vették őket ehelyett?.."


http://444.hu/2015/03/24/az-ex..

Haverok, buli money!!! Na kik vannak a képen????


http://a.disquscdn.com/uploads..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés