Gyors kártérítés?

Brókerbotrány: a Fidesz felgyorsítaná a kártérítések kifizetését

2015. március 24. 11:48

Fideszes politikusok olyan törvényjavaslatot készülnek benyújtani, amely lehetővé tenné a brókerbotrány károsultjainak, hogy még a csalások miatti büntetőeljárások befejezése előtt polgári jogi úton kártérítést érvényesíthessenek.

A Quaestor-ügyben érintettek polgári jogi kártérítési igényének érvényesítését segítő törvényjavaslatot nyújt be három héten belül az Országgyűlésnek a nagyobbik kormánypárt – hangzott el egy keddi, budapesti  háttérbeszélgetésen.

A jelenlegi szabályok szerint a kártérítéssel meg kell várni a büntetőeljárás végét, de a Fidesz szeretné felgyorsítani a folyamatot: a tervezett új jogszabály lehetővé tenné, hogy polgári jogi igénynél, ha van megállapított kárösszeg, elkezdődhessen a kártérítés kifizetése a büntetőeljárástól függetlenül. Problémát jelent – mondta a háttérbeszélgetést tartó vezető fideszes politikus –, hogy Magyarországon egyelőre nincs olyan jogszabály, ami a csoportos perképviseletet lehetővé tenné, ezért a változtatást valószínűleg a polgári perrendtartásban vezetnék be.

A Fidesz szerint a Quaestor-ügyben a Befektető-védelmi Alap kártérítési kötelezettsége is fennáll, ehhez azonban igazgatótanácsi döntés szükséges. A döntés az elnökön múlik, ha ez negatív lesz, akkor bírósági eljárás kezdődhet – hangzott el a háttérbeszélgetésen. A kormánypárti politikus közlése szerint 32 ezer kötvényes érintett, közülük 22 ezren 6 millió forint alatti befektetéssel bírnak, és kevesebb mint 10 ezren vannak a 6 millió felettiek. Hét befektetőnek 100 millió forint feletti összege van a Quaestornál.

Rogán Antalnak a brókerbotrányok kapcsán benyújtott törvényjavaslata nem a polgári jogi kártérítésre, hanem a büntetőeljárásra vonatkozik: hogy a büntetőügyben zár alá lehessen venni az érintett cég vagyonát.

A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/15360