Halálbüntetés: a nép akarja, az elit ellenzi

2015. április 9. 13:15

Szabó György
Danube Institute blog
A szakértők hosszasan és unalmasan képesek beszélni az állampolgárok demokráciájáról, de csak addig, amíg a véleményük összhangban áll a politikai osztály gondolataival.

„A választási szakértők hosszasan és unalmasan képesek beszélni az állampolgárok demokráciájáról, de csak addig, amíg a véleményük összhangban áll a politikai osztály gondolataival. Ha a brit demokrácia működött volna, lett volna népszavazás a halálbüntetés kérdésében − írja Melanie McDonagh a The Spectator magazinban. (...)

A képviselők büszkén vállalták, hogy ők egy magasabb morális álláspontot képviselnek ebben az ügyben, mint a szavazók többsége, és nem szégyenkeztek ellenállni a közvéleménynek. Ha valaki fölvetette egy referendum megtartásának a lehetőségét, mindig falakba ütközött. Azt a választ kapta, hogy ez nem lehetséges.

Összegzésében Melanie McDonagh kifejti, hogy Svájcban az alkotmány tiltja a halálbüntetést, de ennek ellenére volt néhány kísérlet, hogy népszavazás útján bizonyos korlátozásokkal visszavezessék az intézményt. Ezek egyébként sikertelenek lettek, de legalább ott megvolt a lehetőség, hogy a szemben álló felek elmondhassák a véleményüket és megnyerjék maguknak a közvéleményt. De Svájc egy olyan ország, ahol népszavazást lehet kezdeményezni, ha van elégséges igénylő; és ez az ország az, amelyik legközelebb áll az ókori athéni közvetlen demokráciához.

A választási szakértők hosszasan és unalmasan képesek beszélni az állampolgárok demokráciájáról, de csak addig, amíg a véleményük összhangban áll a politikai osztály gondolataival. Az elmúlt ötven évben a halálbüntetéssel kapcsolatos többségi vélemény parlamentben való elhallgatása megvilágítja a brit demokrácia korlátokhoz kötöttségét: képviseleti ez a demokrácia, de csak egy bizonyos pontig.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez így van.
Azonban ennek oka van.
Az un. (sicc) elitek nincsennek tisztában a néprétegek valódi állapotával. (Ők sajátkezűleg nem ölnek csak többszörös áttételen keresztül)Akik velük együtt élnek, azok pedig tisztában vannak ezzel. A lumpen rétegek egy része például kulturálisan, mentális állapotában több évszázaddal ezelőtt megrekedtek. Ezeket a rétegeket nem lehet elriasztani a PC büntetésvégrehajtás elemeivel (meggyőzni helytelen magatartásukról még kevésbé). Próbálták volna Rúzsa Sándort felfüggesztett börtönbüntetéssel elriasztani a bűnelkövetéstől.Esetleg fűtött, TV-s tömlöccel.) Bizony ezeket az embereket (ha már meggyőzni nem lehet őket) csak az erős retorzió rettenti el.

Ha a humánum oldaláról vizsgáljuk a kérdést, akkor humánusabb kíméletes eszközzel megválni tőlük. De legalábbis választhatóvá tenni a halálbüntetést.

Néhány -még a DNS azonosítás előtti- tévedés állhat mögötte, pár embert bizonyítottan ártatlanul végeztek ki. Akkor jött a lelkiismeret, a társadalom elveheti valaki életét, de nem adhatja vissza...Ez persze nem változtat azon, hogy az ilyen Brejvik szerű figurák nem érdemlik meg az életet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés