4 éves az Alaptörvény. Hány éves az új magyar állam?

2015. április 24. 14:09

Orbán Balázs
Mozgástér
Az Alaptörvény legitimitása, és áttételesen az új politikai rendszer sikere azon áll, hogy a most megerősített állam képes lesz-e Magyarországot társadalmi, szociális, gazdasági téren nemzetközi összevetésben is előbbre juttatni.

„Tehát a legitimitásnak alapvetően három összetevője van: a legalitás (szabályoknak megfelelően megszerzett hatalom, legyenek azok akár ad hoc íratlan, akár merev írott eljárási szabályok), a normatív igazolás (a rendszer igazolható-e olyan közösen vallott morális és politikai szempontból védhető elvek mentén – például a hatalmi rendszer közérdeket szolgál-e magánérdekkel szemben stb.) és a kifejezett beleegyezés (a hatalmat nyilvánosan támogatják).

Ha az első feltétel nem áll fenn, akkor a hatalom illegitim, ha a második, akkor a hatalom a támogatottság mértékétől függetlenül legitimációs deficitben van, ha viszont a harmadik nincs meg, akkor a konszenzust felmondó nyilvánosan és kihívóan demonstráló aktusok révén a hatalom delegitimálódik. Egy dolgot azonban sosem szabad elfelejtenünk: a demokrácia lényege az, hogy a kormányzat legitimitása elválik a politikai rendszer legitimitásától. Egy jó rendszerben tehát sokszor kerülhet sor kormányváltásra rendszerváltás nélkül.

Ily módon arra kell készülnünk, hogy az Alaptörvény is végső soron el emelkedni a regnáló magyar kormánytól. Éppen ezért ma már nem az számít igazából, hogy ki dicsőíti, ki vitatja, ki akarja eltörölni az új alkotmányt. Ezeknek a magatartási formáknak ugyanis mindegyike felfedezhető lesz a jövőben is. A tét szerintem ennél jóval komolyabb.

A formálódó új magyar állam a tét – amely reményeink szerint erősebb, gyorsabb, hatékonyabb, intelligensebb, mint a korábbi. Sokan állítják, hogy a nyugati állammodell válságban van. Vannak olyanok, akik szerint a nyugati államiság új, negyedik forradalma zajlik. Idehaza, a közép-kelet európai sajátosságok között is számos olyan hazai kormányzati lépés, szakpolitikai ügy, jelentős változás van, ami mintha ugyanennek a forradalomnak a folyamatban létére utalna. Az Alaptörvény legitimitása, és áttételesen az új politikai rendszer sikere pedig leginkább ezen áll vagy bukik. Nem a mostani ünnepségen. Nem a most vagy korábban zajló politikai vitákon. Nem egy esetleges új kormányzati formáció rendszerhez való hozzáállásán. Hanem azon, hogy a most megerősített állam képes lesz-e Magyarországot társadalmi, szociális, gazdasági téren nemzetközi összevetésben is előbbre juttatni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy gondolom, h. ha illegitim lenne, akkor nem is lehetne 2/3-os parlamenti többség birtokában alkotmányozni. Lehet. Hornék módosítgatták, mert az SZDSZ-szel nem tudtak megegyezni, meg nagy vonalakban jó volt nekik a régi is.

Nyilván egy ellen oldalinak jobban tetszene, ha nem lehetne.

Sajnos, az élet kegyetlen.

Kisebb dolgokban sem lehetséges kormánypártnak és ellenzékének megegyezni, mint az alkotmány cikkelyeiben.

Mindenesetre, az, h. sokaknak nem tetszik, még azt sem jelenti, h. a jelenlegi sokakat ki lehetne hozni egy ellentétesen gondolkodó 2/3-os többségre.

Viszont nem lehet tudni, mit hoz a jövő.

A magam részéről remélem, h. sem "megújult" SZDSZ-MSZP-t, sem Jobbikot, az utóbbi még "megújultként" sem vonz, az SZDSZ-MSZP nem tűnik alternatívának.

" Tehát a legitimitásnak alapvetően három összetevője van: a legalitás (szabályoknak megfelelően megszerzett hatalom, legyenek azok akár ad hoc íratlan, akár merev írott eljárási szabályok), a normatív igazolás (a rendszer igazolható-e olyan közösen vallott morális és politikai szempontból védhető elvek mentén – például a hatalmi rendszer közérdeket szolgál-e magánérdekkel szemben stb.) és a kifejezett beleegyezés (a hatalmat nyilvánosan támogatják).

Ha az első feltétel nem áll fenn, akkor a hatalom illegitim" --

Hát,hát...,egy ilyen írás előtt a szerző legalább azt át kéne fussa(vagy meg kéne kérdezzen egy nála ebben műveltebbet), hogy a legális ellentéte bizony nem az illegitim,hanem az illegális.

Mert így ez zavaros,s e zavarosságot az se teszi tisztábbá, hogy az írás további részében helyesen állapítja meg,hogy ennek új politikai,államhatalmi rendszernek a legitimitása még a jövő kérdése,amihez azért jó lenne legalább azt tisztázni,hogy ez a - vitathatatlanul - vadiúj fideszes állam micsoda is tulajdonképpen...

" Kisebb dolgokban sem lehetséges kormánypártnak és ellenzékének megegyezni, mint az alkotmány cikkelyeiben." --

ha az alkotmány cikkelyeiben nincsen egyezség a hatalmat gyakorlók és az ellenzék között,az a legtutibb garanciája az illegitim alkotmánynak,amely ha az,tehát illegitim,nem is érdemes alkotmánynak nevezni.

Értelek,nem kell felindultnak lenned.
Erre mondom, hogy ez a legtutibb garanciája annak,hogy egy alkotmány,alkotmányos rend ne válhassék legitimmé,a kussoltatás ehhez vezet ugyanis.

Ennek az alkotmánynak, ha úgy tetszik, a legitimitását az idő fogja megadni.
Ebben a szerencsétlen országban megegyezés a két oldal között elképzelhetetlen.
Az ellen oldalon sistergő gyűlölet és gátlástalanság, a "művelt" Nyugat nem is leplezett támogatása, a másik oldalon nem alaptalanul, teljes bizalmatlanság és elhatárolódás.
Ki egyezzen ki kivel?
A Varga és a Matolcsy a Veressel és a Varjúval? Esetleg a Gőgössel? Az Orbán a Mesterházyval és a hitelre a fél országot megvevő, visszabéreltetős Gyurcsánnyal, a Farkas Flórián az oly igen szimpatikus Horváth Aladárral és a jogvédő Mohácsi klánnal?
Mire valamelyik legyőzi a másikat, belföldi többségi választói segédlettel, nyugati, jó szövetségesi támogatással, valóban tönkremegy az ország és nem lesz akadálya annak, h. azt a keveset is, ami még van, vigyék a többi után.
Keserű lesz a balosok naív támogatóinak az ébredés a new deal-ekre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés