Lassan kihal a halálbüntetés

2015. június 9. 17:14

Szabó György
Danube Institute

A halálbüntetés intézménye lassacskán elhervad, még az Egyesült Államokban is, végleges bírói döntés vagy katalizáló esemény nélkül is.

„Az állandó amerikai viták tárgyát képező halálbüntetés lassacskán elhervad, végleges bírói döntés vagy katalizáló esemény nélkül is − emeli ki George Will a Human Events oldalán megjelent írásában. (...)

32 amerikai államban létező halálbüntetés ellen három érve is van a konzervatívoknak. Az első: az erő, ami a halálbüntetés kiszabásához szükséges, a tévedhetetlenség látszatával borítja be a kormányzatot, ami összeegyeztethetetlen a konzervativizmussal. A második: a halálbüntetést a kirovása után már nem lehet korrigálni egy új bizonyíték felmerülésével, tehát a halálbüntetés rendszerét rendkívüli szakértelemmel kell igazgatni. 1973 óta több mint 140 ember halálra ítélt embert mentettek föl a bűneik alól (néhány alkalommal DNS-bizonyíték alapján), ennyi embert mentettek föl az ellenük szóló vádak alól az ügyészek vagy ennyi embernek kegyelmeztek meg az ártatlanságukat igazoló bizonyítékok miatt.

A harmadik: a halálbüntetések kiszabása szórványos és elhúzódó eljárás, ezáltal csökkent elrettentő erejük. És a bíróságok általi, útvesztőszerű és költséges jogi protokollba burkolt eljárás is megemlíthető. A büntetés elrettentő erejével kapcsolatban fontos megjegyezni: ha a lejárt könyvtári könyvek kölcsönzőit halálbüntetéssel büntetnék, akkor senki nem késlekedne a könyvek visszaszolgáltatásával. Azonban sok bűncselekményt, ami halálbüntetéssel büntetendő, beleértve Carnajev bűncselekményét is, ideológiai alapon, szándékosan követik el, ezen esetekben a büntetés visszatartó ereje nem meghatározó.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/16004