Lassan kihal a halálbüntetés

2015. június 9. 17:14

Szabó György
Danube Institute
A halálbüntetés intézménye lassacskán elhervad, még az Egyesült Államokban is, végleges bírói döntés vagy katalizáló esemény nélkül is.

„Az állandó amerikai viták tárgyát képező halálbüntetés lassacskán elhervad, végleges bírói döntés vagy katalizáló esemény nélkül is − emeli ki George Will a Human Events oldalán megjelent írásában. (...)

32 amerikai államban létező halálbüntetés ellen három érve is van a konzervatívoknak. Az első: az erő, ami a halálbüntetés kiszabásához szükséges, a tévedhetetlenség látszatával borítja be a kormányzatot, ami összeegyeztethetetlen a konzervativizmussal. A második: a halálbüntetést a kirovása után már nem lehet korrigálni egy új bizonyíték felmerülésével, tehát a halálbüntetés rendszerét rendkívüli szakértelemmel kell igazgatni. 1973 óta több mint 140 ember halálra ítélt embert mentettek föl a bűneik alól (néhány alkalommal DNS-bizonyíték alapján), ennyi embert mentettek föl az ellenük szóló vádak alól az ügyészek vagy ennyi embernek kegyelmeztek meg az ártatlanságukat igazoló bizonyítékok miatt.

A harmadik: a halálbüntetések kiszabása szórványos és elhúzódó eljárás, ezáltal csökkent elrettentő erejük. És a bíróságok általi, útvesztőszerű és költséges jogi protokollba burkolt eljárás is megemlíthető. A büntetés elrettentő erejével kapcsolatban fontos megjegyezni: ha a lejárt könyvtári könyvek kölcsönzőit halálbüntetéssel büntetnék, akkor senki nem késlekedne a könyvek visszaszolgáltatásával. Azonban sok bűncselekményt, ami halálbüntetéssel büntetendő, beleértve Carnajev bűncselekményét is, ideológiai alapon, szándékosan követik el, ezen esetekben a büntetés visszatartó ereje nem meghatározó.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja, ha a világ nem legkorruptabb országában,
magának Goodfriend elvtárs-úrnak a hazájában
ilyesmik történnek, miért csodálkozik, Szabó György?
" Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az igazságügy-minisztérium bevallotta, hogy az FBI elit törvényszéki szakértői több mint húsz éven át hazudtak, amikor a hajszálak elemzése alapján tanúskodtak. Harminckét esetben a bíróság halálbüntetést szabott ki az elítéltekre. Közülük 14 fő már nem él – vagy végrehajtották az ítéletet, vagy elhunytak a siralomházban.
A Washington Post cikke szerint eddig csupán 268 olyan esetet vizsgáltak meg, ahol a hajszálak mikroszkópos elemzésének eredményét bizonyítékként használták fel. Ám már ezek az adatok is rémisztőek: az esetek több mint 95 százalékában, egészen pontosan 257 ügyben az FBI szakértői hibásan tanúskodtak. Ráadásul mindig az ügyészség javára, a vádlott kárára tévedtek. A kérdéses időszakban 28 fő végzett ilyen munkát az FBI-nak, közülök 26-an eltúlozták az eredményeket, azaz nagyobb arányú mikroszkopikus egyezésről számoltak be a hajminták vizsgálata után, mint amit találtak. "

A halálbüntetés lehet, hogy kihal az usákoknál (is), de a fogvatartottak száma nem csökken. Sőt. És ott 120 évre is elítélhetnek valakit. A szabadulás reménye nélkül.

ez már érdekes történet, mert ugye engedélyezték legálisan letölthető dolgokat, saját felhasználásra...van egy ilyen törvény

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés