Válasz a jogtudományi karok dékánjainak

2015. június 11. 11:39

Nemzeti Közszolgálati Egyetem
MTI-OS
A jogászképzés mellett teremtjük meg a közszolgálati életpályára alkalmas, az államtudományokban a legszélesebb körben jártas szakemberek képzésének lehetőségét.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szenátusa megtárgyalta az Állam- és Jogtudományi Karok Dékáni Kollégiumának - a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló 2011. évi CXXXII. törvény és a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslattal (T/5050.) kapcsolatos - állásfoglalását. A Szenátus felhatalmazta az Egyetem rektorát, hogy az alábbi tartalmú nyilatkozatban válaszoljon az Egyetemet érintő érthetetlen és elfogadhatatlan állásfoglalásra.

Egyetemünk elismeri és minden fórumon képviseli, hogy a széles társadalomtudományi alapokra építő, doktori címmel záródó magyar jogászképzés nemcsak történelmi hagyomány, hanem fontos nemzeti érték a magyar felsőoktatásban, amely megtartása és megerősítése indokolt és szükséges. Soha nem törekedtünk ennek a képzésnek a gyengítésére.

Örömmel üdvözöltük a Kormány nemrégen hozott döntését arról, hogy évente félmilliárd forinttal kívánja támogatni a jogtudományi kutatásokat és a jogászképzésben részt vevők tehetséggondozását. Az igazságügyi miniszternek küldött véleményünkben hangsúlyoztuk a fővárosi és vidéki jogászképző helyek értelmiségi nevelésben és megtartásban játszott kiemelkedő szerepét.

Ezen alapvetést is figyelembe véve teremtettük meg - összhangban a Kormánynak a jogászképzés értékeléséről és az államtudományi képzés fejlesztéséről szóló állásfoglalásaival - az önálló államtudományi képzés teljes körű személyi és intézményi feltételeit. Ez a fejlesztés illeszkedik az értékelkötelezett, ám politikailag semleges intézményünk eddigi fejlesztési eredményeinek sorába.

Egyetemünk nem az „okleveles jogász” diplomát kiadó (és nem ahogyan a dékánok írják:
állam- és jogtudományi oklevelet) és az ehhez szükséges jogászképzést biztosító Állam- és Jogtudományi Karok helyett kíván államtudományi képzést megalapozni, hanem ezek mellett teremti meg a közszolgálati életpályára alkalmas, az államtudományokban a legszélesebb körben jártas szakemberek képzésének lehetőségét.

Minden képzésünk és továbbképzésünk, kutatásaink, tananyagaink az állam kérdéskörének jogi és a jogon túli szempontjaival foglalkoznak a katonai védelem tudományos alapjaitól a nemzetbiztonsági tevékenység szabályain át a rendészeti eszközrendszer alkalmazásán keresztül a közigazgatás döntés-előkészítés, döntéshozatal és működés minden részletéig terjedően.

Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a Dékáni Kollégium tévesen értelmezte a törvénymódosítás céljait és tartalmát. Különösen sajnálatos, hogy álláspontjukat - a törvényjavaslat visszavonásának követelését - kiterjesztették az Egyetemünk életét több más ponton is alapvetően befolyásoló javaslat egészére, így olyan szabályokra is, melyek kizárólag az NKE belső működését szabályozzák.

Reményünket fejezzük ki, hogy az intézményeink között hosszú évtizedek alatt kialakult jó kapcsolat, a szakmai, tudományos, továbbá a közigazgatási továbbképzési és szakvizsgarendszer működtetésében megvalósított, példás együttműködésünk nem szenved csorbát a Dékáni Kollégium állásfoglalásának a politikai közélethez való eljuttatásával. Ezt a vitát nem politikai közegben kell lefolytatni, Egyetemünk ehhez nem lesz és nem is lehet partner.

Kiadó: Nemzeti Közszolgálati Egyetem

(Közlemény.)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lojális káderképző alakul a szemünk előtt...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés