Nem sért uniós jogot az Európai Központi Bank államkötvény-vásárlási programja

2015. június 16. 12:15
Az Európai Unió Bírósága szerint összeegyeztethető az uniós joggal az Európai Központi Bank által bejelentett program, amely felhatalmazta a Központi Bankok Európai Rendszerét, hogy másodlagos piacokon államkötvényeket vásároljanak. Az EU Bíróságának eljárását a német alkotmánybíróság kérte.

Először fordult elő az Európai Unió történetében, hogy Németország alkotmánybírósága az Európai Unió Bíróságához fordult. Ennek előzménye az volt, hogy 2012-ben az Európai Központi Bank (EKB) meghirdette a monetáris stabilitást célzó OMT-programot.

E program részeként a Központi Bankok Európai Rendszere (KBER) felhatalmazást kapott, hogy – bizonyos feltételek teljesülése mellett – másodlagos piacról megszerezze az euróövezethez tartozó államok államkötvényeit. 

A német Szövetségi Alkotmánybírósághoz több alkotmányjogi panaszt nyújtottak be a Német Szövetségi Bank programban való részvétele miatt. A panaszosok úgy vélekedtek, az EKB túlterjeszkedett a hatáskörén a program meghirdetésével, amely egyébként is sérti a tagállamok monetáris finanszírozásának tilalmát és a német alkotmányt. 

A fentiek közül az EKB hatáskörének megállapítása érdekében a Szövetségi Alkotmánybíróság az Európai Unió Bíróságához fordult. Utóbbi mostani ítéletében megállapította, hogy az EKB az EU-s szerződések alapján rendelkezik kellő felhatalmazottsággal az OMT-hez hasonló programok elfogadására. 

A Bíróság ítélete azt is leszögezi, hogy az OMT-program megfelel a célhoz kötöttség elvének, amennyiben az árstabilitás megteremtése érdeklében jött létre, és e tekintetben az arányosság követelményét sem sérti. 

Fotó: Az Európai Unió Bírósága

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés