Német jogászok: A halálbüntetés már jogtörténet

2015. július 2. 19:44
A halálbüntetés, a tényleges életfogytiglan, a terrorizmus és a bevándorlás jogi vonatkozásairól vitatkoztak büntetőjogászok egy pécsi nemzetközi konferencián.

A halálbüntetésről nem kívántak vitatkozni a német jogtudósok egy Pécsett megrendezett büntetőjogi konferencián, mivel szerintük az már jogtörténet, és ők nem jogtörténeti rendezvényre érkeztek – mondta az ATV stúdiójában dr. Tóth Mihály, a Pécsi Tudományegyetem Büntetőjogi Tanszékének vezetője. 

A tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kérdésében már annál inkább volt vita a résztvevők között – árulta el az oktató – legfőképpen azzal kapcsolatban, hogy mi tekinthető elégséges felülvizsgálati rendszernek. 

A bevándorlással kapcsolatban megállapították, annak szabályozása nem a büntetőjogra tartozik, az illegális határátlépés jelenleg is a szabálysértési jog körébe tartozik.

A jogász megjegyezte: a büntetőjog hagyományos elveivel nehezen összeegyeztethető a terrorizmus elleni harc, mert a bűnös szándék felderítése ártatlanokat is veszélyeztet. 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1. Idétlenek ezek a német jogászok : ez a pécsi konferencia is a jogtörténet része...
2. A halálbüntetés elsősorban nem jogi , hanem antropológiai és teológiai kérdés . Egy jogásznak illene ezt tudnia/tudatosítnaia .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés