Menekültkérdés: verseny a szavazók megnyeréséért vagy valóban tömegek akarnak Magyarországra jönni?

2015. július 16. 17:58

Ziegler Dezső Tamás
MTA Jogtudományi Intézet
Azon kijelentés, mely szerint Magyarország elviselhetetlen menekültügyi nyomás alá került és tízezrével kell tartósan itt maradó menekültekkel számolni, téves.

„Évi 500 ember megóvása semmilyen terhet nem jelent sem a magyar állam, sem a társadalom számára, ahogyan a tervezett 370 menekült tervezett átvétele sem jelentene semmilyen terhet, amely módszerrel az EU-ban kvótaszerűen osztanák el a menekültek egy részét. Szintén téves a menekültek által elkövetett tömeges bűncselekmények vizionálása. Jelenleg az is látható, hogy a nem menekült gazdasági bevándorlók nem választják lakóhelyüknek az országot, és amint lehet, továbbmennek Nyugat-Európába. Magyarország az EU egyik legszegényebb országa, ha csak négyszáz kilométert utaznak nyugatra is öt-nyolcszor annyit kereshetnek ugyanazon munkáért /ld. a vonatkozó OECD statisztikát/.

Az is látható, hogy kiemelten fontos lenne a menekülttáborok, illetve környékük infrastrukturális fejlesztése, tekintettel az áthaladó tömegekre, és jelenleg pont ezzel ellentétes folyamat zajlik. A legújabb terv, nevezetesen, hogy megszüntetik a menekülttáborokat és
sátortáborba telepítik a menekülteket, szintén alapvető gondokat fog okozni: egyrészt nem konform vállalt nemzetközi kötelezettségeinkkel, másrészt az embertelen bánásmód tilalmába is ütközhet. A táborokkal kapcsolatos gondokat nemzetközi szervezetek évek óta jelezték, a problémára az Európa Tanács vonatkozó jelentése is rámutatott, illetve a magyar hatóságok eljárásához kötődően a Strasborgi Bíróságnak az embertelen bánásmódra vonatkozó ítélete is született. E fejlesztésekre a magyar állam jelentős összegeket kap, azok egy részének elvégzése nem pusztán a emberiesség miatt lenne fontos, hanem nemzetközi jogból eredő kötelessége is.

Jelenleg a táborokon belül embertelen körülményeket találunk, súlyosan túlterheltek-túlzsúfoltak (Debrecenben 800 férőhelyre 1600 ember jut). Higiéniai problémák vannak (például terjednek a poloskák és egyéb bogarak, élősködők, valamint a tisztálkodási lehetőségek limitáltak). A menekültek megfelelő jogi vagy egyéb segítséget nem kapnak (utóbbira szintén az Európa Tanács jelentése mutatott rá). A nemzetközi szervezetek mellett az alapjogok biztosa is rámutatott a problémákra (ld. pl. ittitt vagy itt, a 2014-es tevékenységről a jelentést ld. itt, 129. oldaltól. Legutoljára a menekültügy őrizet botrányos jellegéről is készült jelentés, melyet 2015 áprilisában tették közzé). Hangsúlyozandó, hogy ezen táborok és infrastruktúra felállítására tízmilliárdokat kaptunk korábban (ld. a 6. pontot).

Emellett nem szabadna elbagatellizálni a helyi lakosok valós alapokon álló igényeit és félelmeit. Ilyenek lehetnek az együttélés kereteit segítő, jelenleg teljesen hiányzó programok, melyek néha alapvető dolgokat pótolhatnának. Könnyű ugyanis toleranciáról beszélni, ha a helyi lakosok például képtelenek kommunikálni a menekültekkel nyelvi hiányosságok miatt (amúgy is, Magyarországon a legalacsonyabb az EU-ban az idegen nyelvet beszélők aránya, mindössze 35% beszél legalább egy idegen nyelvet, ezzel az ország az utolsó helyen áll az EU-ban). A táborok környékén angolul vagy idegen nyelven semmilyen tábla nincsen (még a tábor létét, helyét sem jelzik), a menekültek szinte hasznavehetetlen térképekkel bóklásznak és nincs harmadik fél, aki a hasonló gondokat menedzselné (a civilek tevékenysége ilyen szempontból hasznos, ám egyrészt vannak települések, ahol nincsenek jelen, máshol pedig csupán kezdeti lépések történtek).

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal honlapja szinte hasznavehetetelen, roppant kevés információ elérhető rajta, a táborokról szinte semmilyen információ nincsen. Szintén alapvető hiányosság, ha a helyi szokásokat-konvenciókat nem magyarázzák el az ideérkezőknek, és az ideérkezők amúgy tolerálható szokásait sem ismerik az érintett alkalmazottak és környékbeli lakók. Úgyszintén jellemző az érzékenyítő tréningek teljes hiánya a táborok környékén. Ehhez képest számtalan olyan hír van terjedőben, amely »vad menekülthordákól« szól, miközben tízezrével érkeznek és mennek tovább békésen az országból, és bűncselekmények elkövetése nem jellemző. A feszültségek elsimítására és az emberi együttélés megteremtésére eddig igen kevés hivatalos intézkedés született, sőt, inkább az ellenkezőjét, a konfliktusok generálását lehet tapasztalni.

Összességében nézve, a fentiek alapján megállapítható, hogy a menekültekre vonatkozó negatív, túlemocionált kijelentések leginkább politikai célokat szolgálnak (ami a Századvég szerint, úgy tűnik, sikeres taktika). Annál is inkább igaz lehet ez, mert a magyar átlagpolgár menekülttel szinte sohasem találkozik. Ez ugyanakkor roppant veszélyes utca: aki mesterségesen pogromhangulatot hoz létre és a történelmünkből ismert rasszizmusra épít, előbb-utóbb ugyanennek a tendenciának válik majd az áldozatává.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves Kolléga!

Azért azt tudjuk, hogy ezek nem a mi menekültjeink. Azonnal mennek tovább Ausztriába.

Azt is tudjuk, hogy ebben nekik a magyar állam nem segíthet, nem szállíthatja őket az osztrák határra.

Azt is tudjuk, hogy a menekültek sokaságával nem most van tartós probléma, hanem akkor lesz, ha szépen visszarakják őket Magyarországra. Mi pedig nem tudjuk hová visszaküldeni őket.

Tehát teljes a realítása annak, hogy néhány éven belül egy-kétszázezer menekült lehet Magyarországon.

Kérem kedves Ziegler úr, mondja meg, hogy mit kell tennie a kormánynak?

Ne építsen kerítést, hagyjon akár milliót is átmenni Magyarországon, majd biztos olyan kedvesek lesznek az osztrákok, németek, britek, hogy nem küldik vissza őket Magyarországra?

Na építsen sátortábort, hiszen már úgy is túlzsúfolt az a néhány menekült tábor?

Hol a picsában van a kerítésben, a plakátokban, a sátortáborban rasszizmus?

Az eszem megáll, de nagyon!

Egy kis logikai ellentmondást vélek felfedezni a cikkben, az első bekezdésben a menekülteket még csak, mint egy bagatell probléma tünteti fel, miszerint nekünk mindössze 500 vagy 307 menekültet kéne befogadni.
Míg egy következő bekezdésben már a táborok túlzsúfoltságáról beszél, mint kiemelt probléma.

Kérdem én a tisztelt tudós urat, mi van akkor, ha a menekültek csak jönnek és jönnek, és mi már teljesítettük az 500 vagy a 307 fő befogadását, ahogy a többi tagállam is teljesítette ezt a rá kiszabott kvóta szerint?
Visszafordítjuk őket?

De ahogy látom emberünknek sikerült összeollóznia egy tucat kifogást, azt ész nélkül egymásra pakolta, majd hozott egy nesze semmi fogd meg jól konklúziót.

Ezzel a teljesítménnyel valaki akadémiai tag lehet?:O
Valóban szörnyű állapotok uralkodnak a magyar szellemi életben.

Na és az megvan, hogy nem a menekült döntése, hogy ő jogosult-e a menekültstátuszra és a befogadásra, hanem az állam döntése?

Ilyen szempontból teljesen irreleváns, hogy melyik ország hogy áll gazdaságilag, nem a menekült fogja eldönteni, hogy ő márpedig Németországba megy és ott is marad, hanem a német állam.

A teljes cikkben az egyik pontban a kerítés kérdését járja körül.
Véleménye szerint többek között azért nincs értelme, mert megkerülik.
Az fel sem merül benne, hogy ebben az esetben csak olyan országokon tudnak kerülni, amelyek már EU-tagállamok, tehát a Dublin III alapján náluk keletkezik eljárási felelősség.
Ennyit a tisztelt tudós úr szakértelméről.

Egyébként pont ennél a résznél a szerző egy Kettősmérce.blog cikkel támasztja alá mondandóját.

Itt tartunk, ez az MTA.

Hú, ezt jó tudni, akkor Orbánnak megint igaza volt.:)

Külön vicces, hogy ez a "nem mi dolgunk, nem is ide akarnak jönni" duma főleg azoktól jön, akik egyébként a közös Európa lelkes hívei.:D

A szerző egy hipotézisből indul ki (tovább mennek sé ott maradnak), amely minden előrejelzésnek ellentmond. Amennyiben ez a hipotézis nem állja meg a helyét és másként alakulnek a folyamatok (még sokkal többen jönnek és nyugatról is visszaküldik a már odajutottakat) akkor mi történik ?
Egy felelős kormánynak ezzel számolni kell (akár mint a legrosszabb alternetivával) és ennek megfelelően kell lépnie. Azt azért szögezzük le: katasztrofális következménye lehet, ha évi 150 e más kulturájú, zömében képzetlen ember itt reked. Ki és hogy látná el őket, ki és hogyan biztosítana nekik munkát, milyen hatás lenne az amúgy is nyomott bérszinvonalra, stb.

Cikkezni felelősség nélkül lehet, felelősen dönteni más kérdés.

Ne vicceljünk már, ezek a helyi lakosok eddig tökéletesen megvoltak anélkül, hogy bármilyen idegen nyelvet beszéljenek, nehogy már emiatt kéne újabb erőfeszítéseket tennünk, mert az amúgy sem itt maradni akaró menekültek - újabb ellentmondás a szerző érvelésében - nem tudnak kommunikálni a helyiekkel.

African refugees in Israel get a cold shoulder and worse
The influx of migrants has triggered a sometimes violent backlash in the country. Prime Minister Netanyahu says their presence 'threatens Israel's social fabric.'

"fenyegetik Izrael társadalmi szerkezét." – mondta Netanjahuizraeli miniszterelnök.
A jobboldali jogalkotó Miri Regev a szudáni menekülteket „daganatnak” nevezte, és felszólította az ország vezetőit, hogy utasítsák ki az afrikai „behatolókat”. Nem sokkal azután, hogy a kirakatokat tört össze, rátámadtak egy autóra is, ami afrikaiakat szállított. A lázongók közül tizenhét embert letartóztattak, közülük a legtöbben még kiskorúak voltak. A zavargások közvetlen azután robbantak ki, hogy a múlt hónapban egy eritreai bevándorlót letartóztattak egy izraeli nő megerőszakolásának vádjával.

Forrás: http://index.hu/kulfold/2012/0..
http://articles.latimes.com/20..

"aki mesterségesen pogromhangulatot hoz létre és a történelmünkből ismert rasszizmusra épít,"

Ez lenne az MTA színvonala?

Pogromhangulat Magyarországon?
Történelmünkből ismert rasszizmus?

Nem éppen hozzánk jöttek százezerszám a pogromok elől?
Nem éppen mi fogadtuk be a jövevényeket, annyira "rasszisták voltunk"?
Nem éppen nálunk, Magyarországon található Európa második legnépesebb megmentett népcsoportja?
Akkor hogyan is áll a pogromunk, a rasszizmusunk?
Ilyen embereknek fizet a magyar állam - tudományos tevékenység címén - havi járandóságokat, mint Ziegler?

Szégyen? Ez viszont valóban a mi szégyenünk...

Nem tudom, Ziegler miből gondolja azt, hogy a menekültek áradata egyszer csak magától meg fog szűnni.

Ha nem szűnik meg - már pedig belátható időn belül nem fog - akkor végtelen mennyiségű menekültet lehet feltételezni. Nincs rá értelmes cáfolat. És amikor Nyugat Európa megtelik velük, akkor már velünk is be fogják érni.

Utána családegyesítés címén fogják követelni az otthon maradt tíz-húsz rokon befogadását, és természetesen eltartását is.

Beilleszkedésről pedig szó sincs, ezt már mutatják az európai példák. Ez már területfoglalás, Európa felszámolásának kezdete.

Vizsgálatot indított a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Demeter Tamás filozófus pályázatának ügyében. Demeter, akinek többek szerint köze volt a filozófusbotrány kirobbantásához, a Bolyai János kutatói ösztöndíjra adott be szakmai szempontból nem kifogásolt pályázatot. Ennek ellenére jelentkezését a bírálók elutasították, mivel az utolsó, „összbenyomás” címszóval jelzett kritériumra mindketten tízből nulla pontot adtak. Így alakult ki az a különös helyzet, hogy száz pontból csak nyolcvanat ért el, s így nem nyert a pályázaton.

Hogy mi lett a vizsgálat vége?
A vizsgálat lezárult, felejtse el.

Ugyanis az MTA - teljes megegyezésben a bíróságokkal, ügyészséggel, rendőrséggel - semmiféle sztálini-rákosista, ÁVH-s, munkásőr, szochazás háttérrel nem rendelkezik...
Hmmm...
Meddig megy ez még?
A qrva anyátokat, már a rendszerváltásból is eltelt 25 év, és ugyanott tartunk, mint akkor?
Demeter Tamás nem jó elvtárs, mert nem elvtárs?
"Összbenyomásilag?"

Igen. A stílus maga az ember.

Esetleg olvasd el, amit írtam. :-)
Ha elolvastad, próbáld megérteni. :-)

Válaszok:
packó | 2015. július 17. 22:13

Ja, és nem haragszom. Sjanállak...

Majd beterelik őket hozzád.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés