A menedékkérő azért nem büntethető, mert nem szabályosan lépi át a határt

2015. július 17. 21:19

Zádori Zsolt
Helsinki Figyelő
A kormány mindezidáig azt harsogta: „az illegális határátlépés bűncselekmény”. Amint sokszor elmondtuk már, eddig nem volt az.

„Szerencsére, az utóbbi években a hazai gyakorlat is előnyére változott. A rendőrséggel, az UNHCR-rel közösen folytatott Határmegfigyelő Programunk már a 2011-es jelentésében is pozitív elmozdulásról számolt be. Az okirat-hamisítással gyanúsított, de menedékjogot kérő külföldieket sok esetben nem előzetes letartóztatásba helyezték, hanem menekülttáborba szállították.

Fontos, a genfi egyezmény érvényesülését segítő jogszabályi változás volt, hogy 2013-ban megszűnt a beutazási és tartózkodási tilalom (egykor Btk. 214. §) megsértésének törvényi tényállása, és a 2013. július 1. óta hatályos büntetőtörvénykönyv sem rendeli ezt a cselekményt büntetni. Ennek köszönhetően a friss 2014-es határmegfigyelő jelentésünk már nem is tartalmaz ilyesfajta problémás eseteket.

Lázár János miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján viszont egyenesen arról beszélt, hogy a »sima« (tehát nem fegyveres vagy hamisított papírokkal történő) irreguláris határátlépés is bűncselekménynek minősül majd.

Akár elégedettek is lehetnénk, hogy ezzel a mégiscsak zömében jogvégzett emberekből álló kormány végre elismerte, eddig módszeresen megtévesztette a közvéleményt. Mindezidáig ugyanis azt harsogta: »az illegális határátlépés bűncselekmény«. Ezek szerint – amint sokszor elmondtuk már – eddig nem volt az. Az elégedettségünknél azonban sokkal nagyobb az aggodalmunk. Mert Lázár miniszter világossá tette, a Btk.-módosítás éppen a menedékkérők ellen hozzák. Egy ilyen változtatás csak akkor lehetne elfogadható, ha a büntetethetőség kizáró okaként fel lenne sorolva a menedékkérelem. Ennek ma, az »illiberális migrációs politika« és az idegenellenes kormánypropaganda tébolyának idején semmi esélye.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Figyelj Rasid, bár tartalmilag egytértünk, de azért ne jogászkodj:

A Csemegi kódex FELOSZTÁSA ma is megvan: bűntett, vétség, szabálysértés. A bűntett és a vétség együttesen: bűncselekmény, amelyekről a 2012. C. törvény, a Büntető Törvénykönyv tartalmaz szabályozást.

A Csemegi kódex felosztása szerinti kihágást ma szabálysértésnek hívjuk, ennek számos jogszabályban van az anyaga. A szabálysértés azonban nem büntető eljárás.

Válaszok:
packó | 2015. július 17. 22:21

Ez pedig nem jogi nyelven foglalja össze a lényeget, amellyel a magam részéről a legteljesebb mértékben egyetértek.

Bár a csótány kifejezés kissé enyhe a jelen esetben.

Ja, a tartalom: persze, hogy hazudik a faszi. A törvénytelen határátlépés ma is büntetendő, de nem bűncselekmény, hanem szabálysértés.

A témánk szempontjából ennek ott van jelentősége, hogy szabálysértési eljárásban nem lehet valakit kiutasítani Magyarországról, míg a büntető eljárásban igen.

Tehát a kormány azért akar ismét bűncselekményt kreálni a jogellenes határátlépésből, hogy az illetőt büntetőeljárás keretében ki tudják utasítani az országból, amit szabálysértési eljárás keretében most nem lehetne megtenni.

Remélem, hogy azért csak a Magyarország területére belépőkkel szemben lehet majd büntető eljárást folytatni, a kilépőkkel szemben nem. Egyszerűen nehogy itt ragadjanak.

Válaszok:
hátakkor | 2015. július 18. 7:57

És erről az usákok tudnak? Ott nincs ki-be mászkálás.

Eljő még az az idö amikor a hazánk területén ügyködő külföldről pénzelt ágenseket bűneljárás alá lehet vonni

Igazából nem érdemes a Csemegi kódex, de a kihágás nem büntető eljárás volt.

Amúgy a többi OK, azokban egyetértünk. :-)

Epp eleg baj hogy eddig nem volt az.
Betorni egy orszagba hivatlanul ugyanaz mint betorni mas hazaba.

Mondd csak, kedves Zádori,
ezek a menekültek,
- miért a zöldhatáron át akarnak bejönni tízezrével?
- miért nem a határátkelőhelyeken jelentkeznek?

Hát nem az az elvárható "a halál torkából menekülőktől",
hogy ne mindjárt szabálysértéssel érkezzenek abba az országba,
amelytől menedéket kérnek?

Igaz, ami igaz; 1541-ben a törökök is csak békés látogatásra jöttek Buda várába.

Ez viszont nem változtat azon, hogy az illegális határátlépés a jelenleg érvényes Btk. szerint nem bűncselekmény.
Vagyis hazudtak azok a politikusok akik ezt állították.
A tények nagyon makacs dolgok.

Egy pillanatra sem mondom, hogy nem az ország egyik legnagyobb gondja az ami most a déli határon folyik, de ami tény az tény.

Egyezmények pongyolán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés