Az Alkotmánybíróság tényleg nem lett fideszes intézmény? Nagyon nem úgy néz ki!

2015. július 17. 19:49

Ténytár
Ténytár
Az egyetlen baj az Ab elnökének indoklásával, hogy az állam megerősítése, illetve a „politikai alkotmányosság” előtérbe helyezésének nem kéne együtt járnia a jogvédelem gyengítésével.

„Az Ab elnöke a mandner.hu-nak adott nyilatkozatában nem tartotta aggályosnak azt, hogy a Fidesz saját politikai holdudvarából ültek be jó páran az alkotmánybírói székbe. Lenkovics Barnabás szerint azzal sincs semmi baj, hogy az Ab 2013 áprilisa (ekkor lett a testület tagja Salamon László és Juhász Imre) és 2014 között 77 százalékban a kormány elvárásainak megfelelően döntött. 

Így néz ki a jelenlegi Ab 

A jelenlegi Alkotmánybíróságról azt lehet elmondani, hogy jóval szűkebb jogkörökkel rendelkezik, mint a 2010-es kormányváltás idején. Az azóta a testületbe került alkotmánybírák szinte mind a kormánypárt ideológiájához passzoló etatista-paternalista vonalat erősítették, míg az időközben a testületből kieső bírák a radikális jogvédő kategóriába tartoztak.

A folyamatos cserélődés és AB létszámfeltöltés következtében ma a tizenöt fős testületben tizenegy olyan bíró van, akit kizárólag a kormánypártok támogattak, mivel a Fidesz-KDNP az ellenzékkel való egyeztetés nélkül tudott jelölni és megválasztani embereket. (...)

Lenkovics tökéletesen visszaadja a jelenlegi Fidesz gondolkodásmódját: a testület jelenlegi elnöke a mandiner.hu interjújában a jogi alkotmányosság, az eszményi jogelvek védelmének a felhagyását a nagy globális folyamatokkal - a gazdasági válságtól kezdve a menekültkérdésig - indokolta, mivel szerinte az AB-nek »igazodnia kell a világ aktuális állásához és igényeihez«.

Az egyetlen baj az AB elnökének az indoklásával, hogy az állam megerősítése, illetve a »politikai alkotmányosság« előtérbe helyezésének nem kéne együtt járnia a jogvédelem gyengítésével. A gazdasági válság ugyanis sehol másik országban sem adott indokot arra, hogy hozzányúljanak a jogvédelemhez, konkrétabban például hogy megnehezítsék az AB-hoz fordulást, gyengítsék az egyéni jogorvoslatokat, avagy hogy megszüntessék az önkormányzatok jogvédelmét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi a probléma ? Győzni kell a választáson,legalább egyszer,de nagyon,és kész is.
Nyugodtan ki lehet rúgni az össze hivatalban lévő alkotmánybírót,például azzal az okos technikával,ahogyan Baka Andrást a Fidesz kirúgta.
Az Alkotmánybíróságot át kell nevezni,sajnálkozva közölni kell,hogy így az intézmény sajnos (egy pillanatra csak ugyan,de) megszűnt,és új tagokat lehet jelölni,akik majd a Fidesz ellenségei szerint döntenek a kérdések nyolcvan százalékában.
Tessék megszerezni a hatalmat,osztjónapot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés