Átlátszó Oktatás: Nagyon könnyű csalni a felsőoktatási szociális támogatásokkal

2015. augusztus 3. 18:01
Az Átlátszó Oktatás szerint könnyen tudnak manipulálni – és manipulálnak is – az egyetemisták a rendszeres szociális ösztöndíjakkal és támogatásokkal. Mint írják, egyes jó anyagi hátterű hallgatók a nagyszülőhöz jelentkeznek be, hogy így váljanak jogosulttá a juttatásra, miközben a valóban rászorulók esélyei csökkennek.

Noha a vonatkozó 51/2007. (III. 26.) kormányrendelet nagyban a felsőoktatási intézményekre bízza a hallgatóknak nyújtandó szociális juttatások kiosztásának rendszerét, és ennek következtében lényeges különbségek vannak az egyes egyetemek és főiskolák ezzel kapcsolatos eljárásában, szinte mindenhol meghatározó e tekintetben a háztartásban egy főre jutó jövedelem és a lakóhely intézménytől való távolsága – írja az Átlátszó Oktatás blog, amely rávilágít: ezen adatokat könnyen manipulálhatják a diákok, mi több, sokan meg is teszik. 

A blog egy egyetemistát szólaltatott meg, aki egyébként egyedül élő nagyszülőjéhez jelentkezett be, hogy így meglehetősen alacsony egy főre eső jövedelmet tudjon igazolni a papíron állandó lakhelyül szolgáló háztartásában. A támogatás kiosztása pontrendszerben történik, ahol az útiköltségek is a latba esnek, ám van, ahol ezt elegendő félévente egy vonatjeggyel igazolni – hívja fel a figyelmet a cikk. 

Egyes intézményekben az is csalásra ad lehetőséget, ha a hallgató önellátónak vallja magát, azaz hoz egy közjegyző által hitelesített nyilatkozatot a szüleitől, miszerint tőlük nem kap apanázst. Bár néhol elvárják, hogy ilyen esetben a hallgató igazolja, a szociális támogatás elnyerése előtt mégis miből él, a csalók ilyenkor egy nevetséges összegű diákmunka-jövedelmet adnak meg, ugyancsak sikerrel kijátszva a rendszert.

A rendszer további gyenge pontját jelenti, hogy a hallgatói önkormányzatnak döntési jogköre van a kiosztásnál, mellyel könnyű visszaélni. Továbbá egyesek az okirat-hamisítás bűncselekményének elkövetésétől sem rettennek vissza – különösen online pályázati felületet használva, ahol szkennelt okiratokat kell feltölteni.

Az Átlátszó Oktatás szerint az illetékesek egyfelől nem könnyen tudnak, másfelől nem is igazán akarnak javítani a több ponton kijátszható szabályokon. Az ügyben megkeresett hallgatói önkormányzatoktól jellemzően nem kaptak választ kérdéseikre.

 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés