A bíróság megsemmisítette a Budapesti Ügyvédi Kamara választási határozatait

2015. szeptember 25. 16:40

Réti László elődje, azaz Réti László lett újra a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke. Miután a Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette a testület tavalyi választási határozatait, az akkor megválasztottak helyett az előző ciklus tisztségviselői nyerték vissza mandátumukat. Mivel azonban ezek jórészt ugyanazok a személyek, különösebb fennakadást nem okoz a döntés — közölte Réti.

2015. szeptember 25. 16:40

„Helybenhagyta az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a Bártfai Beatrix és társai által a Budapesti Ügyvédi Kamara 2014. évi választási határozatai felülvizsgálata iránt indított perben. Az ítélet a választás eredményét kihirdető határozatokat érvénytelenítette” — áll a Bojtárok blog által közölt kamarai hírlevélben.

A döntés értelmében a 2014. február 26. óta meghozott kamarai hatósági és más határozatok, intézkedések érvényesek és hatályosak, de a 2010-es kamarai választáson megválasztott tisztségviselők és személyek mandátuma állt helyre.

Nem okoz fennakadást a Budapesti Ügyvédi Kamara működésében a választói közgyűlés határozatainak érvénytelenné nyilvánítása – közölte a testület elnöke pénteken az MTI-vel. Dr. Réti László, a BÜK elnöke azt írta: a fővárosi ügyvédek köztestülete minden fennakadás nélkül folytatja napi működését. Hozzátette, az ítélet a 2014. februári választói közgyűlés határozatait nyilvánította érvénytelenné, így a kamarának nincsenek új megválasztott tisztségviselői.

Az ügyvédi törvény szerint „a tisztségviselők megbízatása az új tisztségviselők megválasztásának napján szűnik meg”. A kamara korábban megválasztott tisztségviselői – akik túlnyomó többségükben azonosak a 2014-es választáson megválasztottakkal – nyomban elfoglalták helyüket, a bizottságok működnek és a munka zavartalan, folyamatos.

Az Ügyvédi Összefogás Egyesület csütörtökön közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével aznap helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék döntését a Budapesti Ügyvédi Kamara 2014. évi választási közgyűlési határozatainak megsemmisítéséről.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az MTI megkeresésére csütörtökön szintén arról beszélt, hogy az ügyvédi törvény erre vonatkozó szakasza alapján a korábban választott tisztségviselők mandátuma addig tart, amíg az újakat meg nem választják. A mostani esetben a 2010-es választás eredménye éled fel. Ez az elnök személyében változást nem jelent, mivel korábban is Réti László volt a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, az októberi elnökségi ülésre azonban már a 2010-ben megválasztott tisztségviselőket kell meghívni. Bánáti szerint azt, hogy az új választást mikor és milyen formában ismétlik meg, akkor lehet majd pontosan tudni, ha már írásba foglalták a csütörtöki ítéletet, számos részlet ugyanis abból fog kiderülni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2015. szeptember 26. 15:24
Ez is egy gittegylet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik