Erzsébet téri oszlatás

Közel 10 millió forint kártérítést ítéltek 13 gárdistának

2015. szeptember 29. 15:18

Összesen 9,4 millió forint kártérítést ítélt meg első fokon a Fővárosi Törvényszék 13 gárdista felperesnek, akik ellen 2009-ben intézkedett a rendőrség többek között könnygáz használatával. Egyikük az eszméletét is elvesztette a rendőri fellépés következtében, neki egymilliós kártérítés jár a nem jogerős ítélet szerint. A rendőrségnek e mellett bocsánatot kell kérnie.

A magyar gárda egyik tagjának egymillió, hat társának fejenként nyolcszázezer, további hatnak pedig hatszázezer-hatszázezer forint kártérítést ítélt meg első fokon a Fővárosi Törvényszék kedden – tájékoztatta a Mandinert Gaudi-Nagy Tamás, a terheltek védelmét ellátó Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője.

A jogász közlése szerint a bíróság megállapította, hogy a rendőrség 2009-ben a gárdisták elleni fellépés során megsértette a felperesek emberi méltóságát, személyes szabadságát, testi épségét és egészségét, vélemény-nyilvánítási szabadságát, gyülekezési jogát, illetve vélemény-nyilvánítási szabadságát. 

A tizenhárom gárdistának fizetendő, összesen 9 millió 400 ezer forint mellett a bíróság arra is kötelezi a rendőrséget, hogy magánlevélben kérjen bocsánatot az érintettektől. 

2009. július 4-én a budapesti Erzsébet téren tüntettek a gárdisták szervezetük feloszlatása ellen. A rendőrség a rendezvény könnygázzal oszlatta fel, 216 embert előállítottak. Az a felperes, akinek egymilliós kártérítést ítéltek, eszméletét vesztette az intézkedések során.

Az esetet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, a Független Rendészeti Panasztestület és az Országgyűlés is jogsértőnek nyilvánította” – emlékeztetett a védő, hozzátéve, hogy nem csak az eljárás mikéntjét, hanem már az oszlatás elrendelésének a tényét is jogellenesnek találta a bíróság.

A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/17197