Közel 10 millió forint kártérítést ítéltek 13 gárdistának

2015. szeptember 29. 15:18
Összesen 9,4 millió forint kártérítést ítélt meg első fokon a Fővárosi Törvényszék 13 gárdista felperesnek, akik ellen 2009-ben intézkedett a rendőrség többek között könnygáz használatával. Egyikük az eszméletét is elvesztette a rendőri fellépés következtében, neki egymilliós kártérítés jár a nem jogerős ítélet szerint. A rendőrségnek e mellett bocsánatot kell kérnie.

A magyar gárda egyik tagjának egymillió, hat társának fejenként nyolcszázezer, további hatnak pedig hatszázezer-hatszázezer forint kártérítést ítélt meg első fokon a Fővárosi Törvényszék kedden – tájékoztatta a Mandinert Gaudi-Nagy Tamás, a terheltek védelmét ellátó Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője.

A jogász közlése szerint a bíróság megállapította, hogy a rendőrség 2009-ben a gárdisták elleni fellépés során megsértette a felperesek emberi méltóságát, személyes szabadságát, testi épségét és egészségét, vélemény-nyilvánítási szabadságát, gyülekezési jogát, illetve vélemény-nyilvánítási szabadságát. 

A tizenhárom gárdistának fizetendő, összesen 9 millió 400 ezer forint mellett a bíróság arra is kötelezi a rendőrséget, hogy magánlevélben kérjen bocsánatot az érintettektől. 

2009. július 4-én a budapesti Erzsébet téren tüntettek a gárdisták szervezetük feloszlatása ellen. A rendőrség a rendezvény könnygázzal oszlatta fel, 216 embert előállítottak. Az a felperes, akinek egymilliós kártérítést ítéltek, eszméletét vesztette az intézkedések során.

Az esetet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, a Független Rendészeti Panasztestület és az Országgyűlés is jogsértőnek nyilvánította” – emlékeztetett a védő, hozzátéve, hogy nem csak az eljárás mikéntjét, hanem már az oszlatás elrendelésének a tényét is jogellenesnek találta a bíróság.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Első fokon, aztán lesz második is.

Kint voltam, láttam.

Elmebeteg dolgot művelt a rendőrség, számomra elképzelhetetlen volt, hogy erőszak nélküli emberekkel egy demokratikus társadalomban így bánjanak.

Orbán alatt ez nem fordult elő, bárki bármit is mond.

A parancsot kiadót pedig nem vonták felelősségre 2009 nyaráért (sem). Sem azokat a szellemi terroristákat, akik miatt ez ténylegesen megtörténhetett. Gondolok itt a fasiztázgató értelmiségre, aki még inkább felelős, mint a parancsot teljesítő rendőr. Hellerre, Konrádra, meg arra az 5.000 budapesti családra (Korniss).

"9 millió 400 ezer forint"

Mennyi kövér libát lehetne ebből venni!!!
Talán még lélegeztető gép is kikerülne belőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés