Óvadék ellenében kiengedik Sanadert az előzetesből

2015. október 1. 18:36
Szabadlábra kerülhet Ivo Sanader volt horvát kormányfő, ha kifizeti a félmilliárd forintnak megfelelő összegű óvadékot – mondta ki csütörtökön a horvát legfelsőbb bíróság. Sanader a Fimi Media ügy miatt van előzetesben, a vád szerint 2,8 milliárd forint közpénzt használt fel törvénytelenül pártja kampányának finanszírozására.

A legfelsőbb bíróság megszüntette Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen az elsőfokú eljárást a Fimi Media ügyben és 12,4 millió kuna (fél milliárd forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezte – közölte a zágrábi megyei bíróság csütörtökön. A legfelsőbb bíróság három napig át tartó fellebbezési eljárás után hozta meg a döntését. Az indoklás szerint az elsőfokú eljárás során súlyos hibákat vétett az ügyet tárgyaló bíróság. Ivo Sanader akkor hagyhatja el ténylegesen a börtönt – ahol előzetes letartóztatásban van –,  amikor befizeti az óvadékot, és azt is meg kell ígérnie a bíróságnak, hogy nem fog megszökni.

A három éve kezdődött, Fimi Media néven elhíresült ügyben azzal vádolták a volt kormányfőt és tettestársait, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve, valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Sanadernél vagy az akkor általa vezetett Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nevű jobbközép párt „feketekasszájában” kötött ki, és a párt választási kampányainak finanszírozását szolgálta. Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint Sanader és négy tettestársa összesen 70 millió kuna (2,8 milliárd forint) közpénzt tüntetett így el. A volt kormányfőt 15 millió, az ügyben szintén elmarasztalt HDZ-t pedig 24 millió kuna visszafizetésére, valamint 5 millió kunás pénzbírság megfizetésére kötelezték. Egyelőre nem tudni, a HDZ fellebbezésével kapcsolatban mi a legfelsőbb bíróság álláspontja. 

Horvátország történetének egyik legjelentősebb korrupciós ügyében a hivatali hatalommal való visszaélésben és bűnszervezet kiépítésében bűnösnek talált Sanader mellett elsőfokon letöltendő börtönbüntetést kapott a HDZ korábbi pénztárosa, főkönyvelője és a Fimi Media cég tulajdonosa is, míg egy volt kormányszóvivőre felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki. Sanader és Ratko Macek volt kormányszóvivő kivételével a vádlottak bűnösnek vallották magukat a perben.

A korábbi kormányfőt egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében, korábban a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárásbeli hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett – a veszteséges gázüzletág kivételével.

A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat. Hernádi Zsolt Mol-vezért egyébként a magyar bíróság jogerősen felmentette ebben az ügyben tavaly decemberben. 

A horvát alkotmánybíróság az idén júliusban hatályon kívül helyezte a Sanaderre vonatkozó ítéletet a Mol-INA ügyben. Sanader a Fimi Media ügy miatt azonban továbbra is őrizetben maradt. Mivel a legfelsőbb bíróság megerősítette, hogy ez utóbbi ügyben megszüntette az eljárást a volt kormányfő ellen, és újra tárgyalást rendelt el, Ivo Sanader azért kerülhetett szabadlábra, mert nincs ellene jogerős ítélet. A volt kormányfő a továbbiakban szabadlábon védekezhet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában