Ötpárti javaslat az ügyvédi kamarák bizonytalan működése ellen

2015. október 9. 12:11
A Fidesz-frakció közlése szerint a Magyar Ügyvédi Kamara és az Igazságügyi Minisztérium is támogatja azt az ötpárti javaslatot, amely a területi kamarák közfeladatainak ellátását veszélyeztető helyzetek orvoslására szolgálna, az által, hogy ilyen esetekre széles jogköröket biztosítana az országos kamarának a beavatkozásra. Réti László a Mandinernek üdvözölte a parlamenti pártok az ügyvédség önkormányzatisága melletti kiállását.

Az öt parlamenti frakció (Fidesz, KDNP, LMP, MSZP, Jobbik) egy-egy képviselője közös előterjesztésként javaslatot nyújtott be az ügyvédi törvény módosítására, hogy rendezhetőek legyenek az olyan jogbizonytalanságot eredményező helyzetek, amelyek az átmenetileg működésképtelenné vált területi kamara közfeladatainak ellátását veszélyeztetik - tudatta a Fidesz-frakció pénteken az MTI-vel.

Közölték, hogy a javaslat valamennyi parlamenti képviselőcsoport, az Igazságügyi Minisztérium és a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének támogatását élvezi.

A parlament honlapján olvasható előterjesztés alapján az indítvány azt a helyzetet kívánja orvosolni, ha a testület jogsértése miatt a törvényességi felügyeletét gyakorló igazságügyi miniszter keresetet indít, és ezzel a területi kamara közfeladatainak ellátása veszélybe kerül. A most javasolt szabályok a benyújtók szerint biztosítanák e közfeladatok zökkenőmentes ellátását a bírósági döntésig.

Az indoklás szerint ebben az átmeneti időszakban – kiindulva a köztestületi autonómia és az önszabályozás alapelvéből – a törvényjavaslat a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, illetve elnöksége kezébe helyezné a döntést az átmenetileg akadályozottá vált területi kamara által ellátandó feladatok „szétosztásról”.

Így többek között az érintett területi kamara elnökének feladataira egy másik területi kamara elnökét jelölhetné ki a MÜK.

A javaslat apropóját alighanem a Budapesti Ügyvédi Kamara körüli jogviták adták. A Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette a köztestület legutóbbi választási határozatait, és ez csak azért nem okozott fennakadást annak működésében, mert nagyrészt ugyanazok a tisztviselők nyerték vissza korábbi, 2010-es mandátumukat.

Réti László, a BÜK elnöke a Mandinernek elmondta, az ötpárti javaslat hírét úgy értékeli, hogy mind az ellenzék, mind a kormányoldal az ügyvédiség önkormányzatisága mellett foglalt állást.

(Fotó: Budapesti Ügyvédi Kamara)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés