Korrupcióellenes ügyészséget akar a PM

2015. november 10. 11:45
Az állami és uniós pénzek mintegy negyedét „zsebre teszik, a pályázatok körülbelül fele már a kiírás pillanatában gyanús” – indokolta a Párbeszéd Magyarországért, miért szeretnének korrupcióellenes ügyészséget felállítani. Utaltak arra is, hogy a Miniszterelnökség két nappal az új közbeszerzési törvény hatálybalépése előtt hirdetett ötmilliárdos tanácsadói pályázatot.

A Párbeszéd Magyarországért korrupcióellenes ügyészség felállítását sürgeti. A PM szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a párt hamarosan újra benyújtja a témában készített javaslatát.

Tordai Bence többek között a Transparency International Magyarország jelentésére hivatkozott, amelyik szerint az európai uniós projekteket rendszeresen túlárazzák, az pedig, hogy a pályázati pénzeket el kell költeni, korrupciót okozhat. A politikus a hvg.hu hírére is kitért, amely szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség két nappal azelőtt adott fel ötmilliárdos tanácsadói pályázatot, hogy az új közbeszerzési törvény életbe lépett volna.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a civil szervezetek felmérése szerint a közbeszerzések kilencven százaléka túlárazott, az állami és uniós pénzek mintegy negyedét „zsebre teszik, a pályázatok körülbelül fele már a kiírás pillanatában gyanús”.

Tordai Bence azt mondta, hogy az általuk javasolt korrupcióellenes ügyészség egy civil ellenőrző bizottságot is magában foglalna, amelyben a tudományos kutatók és a nemzetközileg jegyzett civil szervezetek képviselői kapnának helyet. 

Romániában látványosan működik a korrupcióellenes vádhatóság, a DNA. A szervezet a lemondott miniszterelnök, Victor Ponta ellen még hivatali ideje alatt emelt vádat, de ténykedésük nyomán vették őrizetbe a bukaresti főpolgármestert és több más vezető politikust. Markó Attila szerint a korrupcióellenes harc Romániában politikai célokat is szolgál és Traian Băsescu is úgy vélte, hogy a DNA rossz irányba indult, és visszaéléseket követ el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vannak elgondolkoztató történések a DNA működésében.

"Az Erdélyi Riport által megkeresett Székely István szerint minderről információk hiányában csak spekulálni lehet. A kolozsvári politológus mindenesetre amerikai nyomásra és a hazai titkosszolgálatok Iohannisnak való megfelelési kényszerére gyanakszik. Emlékeztetett arra, hogy az amerikai döntéshozók többször is szóvá tették a romániai korrupciót. Ezt a jelenséget Washingtonban a gazdasági, üzleti szférával összefüggésben tartják aggasztónak, mert rombolja a versenyt. „Az amerikaiak és a nyugat-európaiak azt látják, egy bizonyos korrupciós szint után nincs esélyük hatékonyan befektetni Romániában, hiszen panellakásokban működtetett vállalkozások nyomnak le olyan nagy cégeket, amelyeknek a korrupció miatt nem tud érvényesülni technológiai vagy a tőkeelőnye” – magyarázta."
http://erdelyiriport.ro/politi..

Válaszok:
Berecskereki | 2015. november 10. 12:34

Ugyanitt.

"A jogász-politikus kételyeiMáté András jogász-képviselő, az RMDSZ frakcióvezetője azt furcsállja, hogy ezekben a napokban 2007-ből, 2008-ból, 2010-ből származó ügyekben nyomoz a DNA. „Mit tett négy-öt évig az ügyészség, eldugta ezeket a dossziékat? Nem mert eddig lépni? Miért nem mert? Valaki sakkban tartotta? Ha sakkban tartotta, miért tartotta sakkban? Miért félt ezekhez a politikusokhoz hozzányúlni?” – sorolta kérdéseit a politikus. Emlékeztetett arra, hogy ezek a korrupciós ügyek kenőpénzekről szólnak. „Még jogászhallgatóként azt tanultam, hogy a csúszópénz elfogadását tettenéréssel szokták bizonyítani, megjelölt bankjegyekkel. Most odajutottunk, hogy a bűntény bizonyításához már elegendő egy nyilatkozat. Valaki feljelent mást, hogy csúszópénzt fogadott el tőle, s már indul is az eljárás” – példálózott Máté.
A politikus kételkedik az igazságszolgáltatás hatékonyságában és pártatlanságában. Konkrét példaként hozta fel Nagy Zsolt ügyét, akit „gyakorlatilag konkrét bizonyítékok nélkül, mások beszélgetéseinek lehallgatása alapján ítéltek börtönre”. Ugyanakkor problémásnak nevezte, hogy – legalábbis médiaértesülések szerint – a titkosszolgálatok az elmúlt években több tucat politikust hallgattak le, bírósági engedéllyel ugyan, de nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva. „Az Egyesült Államokban, vagy bárhol Európában ha nemzetbiztonsági okokra hivatkozva hallgatnak le egy képviselőt, akkor az illető politikust terrorizmussal gyanúsítják. Ám nálunk ezzel visszaélnek, közönséges bűntény gyanúja esetében is nemzetbiztonságra hivatkoznak az ügyészek. Gondolkozom azon, hogy hivatalosan a SRI-hez forduljak ebben az ügyben” – mondta Máté.
Szerinte csupán formális a kontrollja a parlamentnek a titkosszolgálatok felett. „Inkább a SRI hallgatja ki az illetékes parlamenti szakbizottságot, nem pedig fordítva. Ha Amerikában a szenátus elé citálják a CIA valamelyik vezetőjét, az illető reszketve megy a bizottsági meghallgatásra” – jegyezte meg. Máté úgy véli, az igazságszolgáltatás abúzusainak akkor lehet majd véget vetni, ha a bírákat és ügyészeket is szankcionálják tévedéseik miatt. „Markó Attilát minden bizonyíték nélkül akarták letartóztatni, normális országban egy ilyen ügyészt rég kitettek volna az állásából” – szögezte le a képviselő."

Pesti Műsor
Gágognak a libák.
"Korrupcióellenes ügyészséget akar a PM"

Nézzük a szikár tényeket!
Kenőpénz átvételén tetten érték a bukaresti főpolgármestert Romániában 3 hete.
Azonnal letartóztatták és még szabadlábra sem helyezték másnap. Sőt, biztosra veheti, hogy keményen megbünhődik, mint ahogyan a hasonszőrű politikusok, bírák ügyészek, főrendőrök, sztárügyvédek bűnhődnek a román börtönökben.
Bulgáriában 1 éve pontosan ezért állították fel a bolgár Korrupcióellenes Ügyészséget.

Nálunk a politikai osztály és a slepp (a mandin jelesül a bérkommentelők) az egyetlen ellenzője a magyar Korrupcióellenes Ügyészségnek.
Persze ez nagyon-nagyon érthető is...

Ha ez létrejönne akkor nem marad politikus szabadlábon.

A fijük a Pesti Műsorba ezt vegyék fel megvitatásra az USA nagykövetével.

America is an oligarchy, not a democracy or republic, university study finds

http://www.washingtontimes.com..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés