Törvénysértő volt elölről kezdeni?

Biszku-ügy: Polt megtámadta a per újrakezdését elrendelő határozatot

2015. november 12. 12:14

A törvényesség érdekében tett jogorvoslati indítvánnyal támadta meg Polt Péter legfőbb ügyész a Fővárosi Ítélőtábla júniusi döntését, mely szerint az elejéről újra kell tárgyalni a Biszku-ügyet. Polt szerint az Ítélőtábla maga is lefolytathatott volna bizonyítást a még ismeretlen tényekre vonatkozóan ahelyett, hogy visszautalja az ügyet elsőfokra.

Biszku Béla korábbi kommunista belügyminisztert 2014. májusában első fokon öt év, hat hónap börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék  háborús bűntett, lőszerrel való visszaélés és a kommunizmus bűneinek tagadása miatt. A Fővárosi Ítélőtábla azonban egy évvel később meghozott jogerős ítéletében annyira megalapozatlannak találta az elsőfokú ítéletet, hogy új eljárást rendelt el főleg bizonyítási hibák miatt. Ez azt jelenti, hogy elölről kellett kezdeni a pert és a bizonyítást: ősztől ismét elsőfokon tárgyalja a Fővárosi Törvényszék a Biszku-ügyet.

Polt Péter szeptember 29-én viszont rendkívüli jogorvoslati kérelmet nyújtott be az Ítélőtábla júniusi ítéletével szemben – tudta meg a Magyar Hírlap.

A Legfőbb Ügyészség a Mandiner ezzel kapcsolatos érdeklődésére közölte, hogy a törvényesség érdekében benyújtott jogorvoslatról van szó, amellyel az egységes joggyakorlat kialakítása érdekében élhet a legfőbb ügyész. (Polt a Biszku-ügyet megelőzően egyébként négyszer élt ezzel az eszközzel, és még csak egy ügyben született döntés: akkor a Kúria elutasította Polt indítványát.)

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a Mandiner kérdésére kifejtette, hogy a legfőbb ügyész álláspontja szerint a Fővárosi Ítélőtábla maga is lefolytathatott volna bizonyítást a felderítetlen tényekre vonatkozóan ahelyett, hogy visszautalja az ügyet az elsőfokra. Polt indítványában arra is rámutatott, hogy az elrendelt bizonyítás egy része amúgy is szükségtelen, hiszen a salgótarjáni sortűz tanúi már nem élnek.

A legfőbb ügyész szerint az elsőfokú eljárásban nem történtek olyan lényeges eljárási szabálysértések, amelyek a bűnösség megállapításra, a minősítésre és a büntetés kiszabására hatással lettek volna. Ezért Polt Péter szerint az elsőfokú határozat hatályon kívül helyezése és a Fővárosi Törvényszék új eljárásra kötelezése törvénysértő volt a Fővárosi Ítélőtábla részéről.

Polt Péter jogorvoslati indítványát a Kúria fogja elbírálni.

A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/18133