Kormányzati Facebook: Majtényi az egész világon nem talált hasonlót

2015. november 18. 10:13
Megszavazta a parlament az arckép profil nyilvántartást, közismert nevén a kormányzati Facebookot. Majtényi László senkinek sem ajánlja, hogy örüljön ennek a nyilvántartásnak.

Minden egyes magyar állampolgár benne lesz a kormányzati arckép-profil nyilvántartásban, sőt az itt megforduló külföldiek, migránsok is. Majtényi László azt mondta: a szabályozás mögötti filozófia a lényeg, hogy potenciális bűnözőknek tekintjük-e az állampolgárokat, illetve az sem mindegy, hogy milyen célból lehet majd felhasználni az arckép-profilokat. A most megszavazott törvényben szerepel például a célok között a házelnök védelme – mutatott rá Majtényi, ami szerinte a „közvicc kategóriájába” tartozik.

Az igaz, hogy a nyilvántartott kódból nem lehet újra fotót csinálni, de van egy kapcsolati kód, amin keresztül vissza lehet jutni a fényképhez, ha valakit azonosítani akarnak. Ráadásul sok intézmény van, amelyik ezen adatokhoz hozzáfér.

Majtényi szerint ugyan legitim cél a bűnüldözés, de a kormányzati Facebook ehhez képest aránytalanul korlátozza a személyes adatok védelméhez való jogot. „Egy autoriter hajlamú állam és a modern technológia összekapcsolása különleges veszélyt jelent a polgárok szabadságára” – fejtette ki Majtényi. Szerinte az adatokhoz való hozzáférésre vonatkozó törvényi határok egyébként is messze túl vannak azon, amit egy alkotmányos államban meg lehetne engedni, és az is kérdés, hogy ezeket a határokat egyáltalán betartják-e majd a hatóságok, illetve ad absurdum nem használják-e majd fel politikai célra is a nyilvántartást.

A kormányzati Facebookról a Mandiner is készített riportot, amely itt olvasható. Többek között kiderül belőle, hogy van a magyar arckép profil nyilvántartáshoz hasonló rendszer a világon: Izraelben.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés