Paks II: kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság

2015. november 19. 13:51
Az EU-s közbeszerzési szabályok megsértése miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a paksi bővítéssel kapcsolatban. A Bizottság azt kifogásolja, hogy pályáztatás nélkül adott az állam megbízást a Roszatomnak.

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolódóan a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság. Ennek első lépéseként a brüsszeli testület hivatalos felszólító levelet küldött a magyar kormánynak.

Közleményében a Bizottság azt írja: Magyarország versenyeztetés nélkül, nem átlátható folyamat részeként ítélte oda a két új reaktorblokk építésére és két másik korszerűsítésére vonatkozó megbízást a Roszatomnak. A Bizottság úgy ítéli meg, hogy ez nincs összhangban az uniós közbeszerzési előírásokkal, mert nem áll fenn olyan sürgető belső piaci körülmény, amely indokolta volna, hogy eltekintsenek a pályáztatástól – írja az EUrologus.

Lucia Caudet, a bizottság illetékes szóvivője kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy elrendelte-e ezzel egy időben a projekthez kapcsolódó közbeszerzések felfüggesztését a brüsszeli testület. Az EUrologus úgy tudja, hogy nem rendelték el a tervezett és folyamatban lévő beszerzések felfüggesztését, de azt javasolták a magyar hatóságoknak, hogy fontolják meg ezt, mivel fennáll a kockázata, hogy később fel kell függeszteni az egész beruházást.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azóta sincs jobb ajánlat..

És hányan tudnak oroszul a kihagyott cégek közül? Egyszer engedett valami örült franciákat a reaktorok közelébe és az oroszok rohantak megelőzni a bajt.
Brussels- i gitegylet mehet a sóhivatalba.

Nagyon helyes, hogy eljárás indul. Mindent meg kell tenni, hogy a környezetszennyező, korrupt, az oroszfüggést növelő és az országot eladósító paksi mutyi ne valósulhasson meg.

Azt a bizonyos régi szerződést még Putyin sem merte megszegni. Az csiripelték a madarak, hogy mindkét oldalon bérgyilkosok garantálják a betartást.

érted te egyáltalán, hogy miről van szó?

nem volt közbeszerzés.
tudod mire jó a közbeszerzés? arra, hogy az állam ne tudja a haveroknak drágán lepasszolni a munkát (ezt úgy hívják: korrupció), hanem pályázat alapján válassza ki a legolcsóbb ajánlatot.

a közbeszerzés téged véd, a te pénzed szórását (lopását) gátolja.

Nekem is ez a véleményem, kiírnak egy közbeszerzést, amit nagy valószínűséggel megnyer a magyar viszonyokat kitűnően ismerő Roszatom, és senki nem szólhat semmit, így meg előhorgászhatnak egy paragrafust.

Bocs és te van az az atomtudós, aki pontosan meg tudja mondani, hogy mire kell költeni?

hogyha sportszeletet vásárolsz és azt megveheted a tescóban a sparban vagy a shell-kúton, akkor bizony de, az olcsóbbat érdemes választani.

a pályázatot úgy kell kiírni, hogy bármely érvényes ajánlat elfogadható legyen, utána pedig igenis lehet elsősorban ár alapján szűrni.

amúgy a közbeszerzéseken sem csak az ár szokott szempont lenni, más tényezőket is lehet pontozni.
a jó közbeszerzés kiírása az állam felelőssége.

a gyenge minőséget ki lehet zárni a pályázatból, vagy lepontozni, ha mégis megfelel. de ez nem ok arra, hogy ne pályáztasson az állam.

a pályáztatás elkerülése csak annak érdeke, aki mindenképp az _adott céget_ akarja _adott áron_ felbérelni. ennek mi más oka lehet, mint a korrupció?

lol?
haverok alatt azt értettem, akiknek különböző okokból áron felül lepasszoljuk a munkát. ennek általában valamilyen személyes elköteleződés (és vagyoni/természetbeni/politikai ellentételezés) az oka, ezért hívom "haveri"-nak.
ha most az oroszoknak passzolják el haveri alapon, akkor őket hívom haveroknak.

az, hogy az oroszok milyen pályázatokat írnak ki, az ő dolguk. engem az érdekel, hogy az én államom ne lopja el az én pénzemet, ezt pedig a tendereztetéssel tudja valamilyen szinten garantálni.

"Erőművek nem közbeszerzés, hanem pályázat alapján épülnek."
közbeszerzés=állami megrendelésről szóló pályázat

ezt sem finanszírozza az orosz állam, mint említetted, "hitelt" ad rá.

és teljesen elképzelhető, hogy az orosz állam ajánlata a jobb, mint hapci bt ajánlata (amihez nyilván hozzátartozik az is, hogy milyen hitelből tudná az állam finanszírozni).
de ezt csak akkor tudjuk eldönteni, ha van esély összemérni a kettőt. erről szól a közbeszerzés: a lehetőségek közül kiválasztani a legjobbat.

de tudod, hogy az állam hogy kérdezi meg, hogy ki tudja az én meglévő atomerőművet bővíteni?
közbeszerzéssel.

kiírja a pályázatba, hogy ez és ez a feltétel. ha jön nyugatról ajánlat, akkor az állításod meg van cáfolva, ha nem jön, akkor meg be van bizonyítva. ilyen egyszerű.

Jávorka nagy hazaszeretetének köszönhetően.

Indulok a Paks II közbeszerzési pályázatán.
1250 Ft + ÁFA lesz a vége. Gondolom nyerni fogok.

Ha a szerződésben amerikai vagy francia cég neve szerepelne, akkor is így ítélt volna brüsszel?

Álprobléma. Ne idegeskedj/ ;-) Inkább ezzel foglalkoznak, mint az invázióval.

A véletlen az a törvényszerűség, amit nem ismerünk...... Illetve MI igen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés