Nem volt közbeszerzés

Paks II: kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság

2015. november 19. 13:51

Az EU-s közbeszerzési szabályok megsértése miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a paksi bővítéssel kapcsolatban. A Bizottság azt kifogásolja, hogy pályáztatás nélkül adott az állam megbízást a Roszatomnak.

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolódóan a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság. Ennek első lépéseként a brüsszeli testület hivatalos felszólító levelet küldött a magyar kormánynak.

Közleményében a Bizottság azt írja: Magyarország versenyeztetés nélkül, nem átlátható folyamat részeként ítélte oda a két új reaktorblokk építésére és két másik korszerűsítésére vonatkozó megbízást a Roszatomnak. A Bizottság úgy ítéli meg, hogy ez nincs összhangban az uniós közbeszerzési előírásokkal, mert nem áll fenn olyan sürgető belső piaci körülmény, amely indokolta volna, hogy eltekintsenek a pályáztatástól – írja az EUrologus.

Lucia Caudet, a bizottság illetékes szóvivője kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy elrendelte-e ezzel egy időben a projekthez kapcsolódó közbeszerzések felfüggesztését a brüsszeli testület. Az EUrologus úgy tudja, hogy nem rendelték el a tervezett és folyamatban lévő beszerzések felfüggesztését, de azt javasolták a magyar hatóságoknak, hogy fontolják meg ezt, mivel fennáll a kockázata, hogy később fel kell függeszteni az egész beruházást.

A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/18268