Egyenlő bánásmód

Román bíróság: Nem jelkép, hanem reklám a székely zászló

2015. november 29. 10:23
Jogerős ítéletben reklámzászlónak minősítette a székely zászlót a Bihar megyei törvényszék. Tőkés László ügyvédje érvelésében Románia székely jelképeket üldöző magatartására hívta fel a figyelmet, és felszólítva őket arra, hogy alkalmazzák az egyenlő bánásmód elvét a jelképhasználatban. Ezúttal is hiába.

Jogerős ítéletben minősítette reklámzászlónak a székely zászlót a Bihar megyei törvényszék, írja a Krónika. A nagyváradi helyi rendőrség 2014 augusztusában szólította fel Tőkés Lászlót, hogy távolítsa el európai parlamenti irodája erkélyéről a szolidaritásvállalás jeleként korábban kitűzött székely zászlót, amelyet a hatóság reklámzászlónak tekintett. Az önkormányzatnak alárendelt rendőrség 30 ezer lej (2 millió 130 ezer forint) és 50 ezer lej (3 millió 550 ezer forint) közötti pénzbírságot helyezett kilátásba, ha Tőkés László nem enged a felszólításnak.

Az európai parlamenti képviselő ezt a felszólítást támadta meg a bíróságon. A Bihar megyei törvényszék ebben a perben mondta ki pénteken a jogerős elutasító ítéletet. Kincses Előd, Tőkés ügyvédje a per során azzal érvelt, hogy Románia súlyos elmarasztalásra számíthat az Európai Emberjogi Bíróságon a zászló üldözése miatt.

Az ügyvéd idézte az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia elleni Bizottsága Romániáról szóló, 2014-es országjelentését. A dokumentum kitért a román hatóságok székely jelképeket üldöző magatartására, és felszólította Romániát, hogy alkalmazza az egyenlő bánásmód elvét a jelképhasználatban.

Nem először nyilvánítják reklámzászlónak

A nagyváradi a második olyan romániai eset, amikor a reklámzászlókra vonatkozó jogszabály alapján próbálják eltávolíttatni a székely zászlót. Tavaly októberben a Marosvásárhelyi Bíróság eltörölte azt a bírságot, amelyet a marosvásárhelyi rendőrség az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra rótt ki a reklámzászlónak minősített székely zászló kitűzése miatt. A marosvásárhelyi bírák részben elfogadták az EMNT panaszát, a bírságot megrovásra enyhítették. Az EMNT fellebbezett a döntés ellen, amely - megítélése szerint - azt jelzi, hogy a bíróság is reklámzászlónak tekinti a székely zászlót.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nénikéteket.
(Bocs, mandosok)

Tetszik az életrevalóságod! :)

A különbség az, hogy Magyarország, nem Romániába bepofátlankodva akar nemzetállam lenni, ami fordítva sajnos nem mondható el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés