Az Alkotmánybíróság borsot törhet az EU orra alá

2015. december 29. 10:55

Szánthó Miklós
Magyar Idők
Ha mérföldkőhöz talán nem is, de Magyarország szuverenitása szempontjából igencsak fontos kérdés megválaszolásának kapujához érkezett az Alkotmánybíróság

Most, az ombudsmani indítvány nyomán lesz lehetősége az értelmezésre, kiváltképp az egész történettel összefüggő, úgynevezett hatáskörtranszferről szóló alaptörvényi klauzula kapcsán. Az alaptörvény – és a korábbi alkotmány – szerint ugyanis Magyarország csak az uniós »alapító szerződésekből fakadó jogok gyakorlásához és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges mértékig« és csak »az alaptörvényből eredő egyes hatásköreit« engedte át az EU-nak. Mindez azt jelenti, hogy EU-s szerv csak az alapszerződésekben megszabottak szerint állapíthat meg kötelezettséget és csak olyan mértékig, amelyre magyar állami szerv az alkotmány szerint is kötelezhető. E hatáskörtranszferből szokás levezetni az EU-jog elsődlegességét (és közvetlenségét is), amelynek gátját elvileg egyedül az EU hatáskörtúllépése (tehát olyan aktusa, melyre az alapszerződés nem hatalmazza fel), illetve az alkotmányos alapjogok képezhetik. Előbbi megállapítására elvileg az EUB-nak van végső döntési kompetenciája, utóbbi pedig nem gyakran merül fel, hiszen a közgondolkodás általában emberi jogi szempontból az EU-jogot fejlettebbnek gondolja a tagállami jogoknál. Az elmúlt időszakban azonban az EUB és az EU-jog ilyen elsődlegességét több posztszocialista ország, de legfőképpen Németország alkotmánybírósága áttörte, kimondva, hogy a hatáskörtúllépésből eredő vagy az alkotmányos alapjogokat – ezzel összefüggésben az alkotmány belső, érinthetetlen identitását – sértő EU-s aktusok kapcsán kizárható az elsődlegesség és megállapítható az alkalmazhatóság tilalma.

Tekintettel arra, hogy a kvótahatározat jó eséllyel a csoportos kiutasítás tilalmába ütközik, valamint arra, hogy e tanácsi határozat meghozatala során az EU túllépte hatáskörét – hiszen egy EU-joggal vélelmezhetően ellentétes döntést szándékozik az EU tagállamaival végrehajtatni –, az Alkotmánybíróság értelmezésével egyelőre »csak« absztrakt módon megállapíthatná, hogy a hatáskörtranszfert sértő uniós aktusokat nem illeti meg elsődlegesség a nemzeti jogban. Ezzel együtt közelebb is kerülhetnénk a két jogrendszer egymáshoz való viszonyának, így a tagállami szuverenitás megítélésének a kérdésében is. Én azt mondom: hajrá!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem is HAJRÁ! :-)))))))))))))

Akkor most Paul Lendvai dicsér, vagy kárhoztat?

Zwei jüngste Umfragen des unabhängigen Median- Meinungsforschungsinstituts und meine persönlichen Eindrücke in Budapest lassen auf die Gründe schließen, warum der 52-jährige Regierungschef Viktor Orbán im Sinne von machtpolitischen Erfolgen nicht nur in seiner Heimat, sondern auch in der europäischen Kategorie als der erfolgreichste Politiker, als "der Mann des Jahres" 2015, betrachtet werden kann. Dass er am Parteitag der Regierungspartei Fidesz 1174 von 1177 Delegiertenstimmen bei der Wahl des Vorsitzenden bekommen hat, ist nur ein winziger Bruchteil seines Erfolges. Es handelt sich um viel mehr.
http://derstandard.at/20000281..

"És ennek tudatában kedvenc vezéreddel az élen pofátlan módon szidjátok."
Kritikának hívják. Nem láttam sehol az EU liberális demokratikus szerződésében, hogy nem szabad más véleményen lenni és azt hangoztatni.
Szerintem sokkal brutálisabb, hogy az ellenkező véleményeket vita nélkül utasítják el, ezen gondolkozz inkább egy kicsit.

"A pénze persze jó, azt büszkén hirdetitek, hogy az utolsó fillérig lenyúltátok."
Még nálad okosabb emberek is úgy gondolják, hogy erősen rezeg a léc, hogy kinek érte meg jobban a Magyar (munkaerő és fogyasztói) piac megnyitása. + ekkor ne feledkezz meg arról sem, hogy a most megkapott pénzek 1/3-ad részét az ország _befizette_ az EU-nak a csatlakozás előtt.

"Persze akkor majd megint előjön belőletek a "megintbántsákamagyrt" oly régről ismert érzése."
Egy ilyen húzás gyakorlatilag szembemegy az EU sokat hangoztatott elveivel.
Ez legalább annyira durva, mint amikor most októberben a németek elkezdték hazaküldeni az _európai_ illegális (vagy nem illegális, de menedék/letelepedési jogot nem kapott) bevándorlókat azért, hogy kontinensen kívüli bevándorlókat tudjon befogadni.

Az, hogy sok EU országnak nem elsődleges szempontja a saját polgárai védelme/érdeke, magában is nagyon durva. De ezt EU szintre terjeszteni, az már szégyen.

Nagyjából bármelyik kormány...

Most mar eldonthetned hogy most az jo Putyinnak ha egy csomo feketeseggu Europaba jon, vagy az, ha nem engedjuk bejonni a csomo feketeseggut.
Csak hogy legalabb konzekvens legyen amit mondtok, ha mar egyszer hulyeseg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés