Drága komment

Nyolcszázezres pénzbüntetést kapott egy holokauszttagadó Facebook-hozzászólásért

2016. január 5. 18:10

Az Esztergomi Járásbíróság elsőfokon 800 ezer forint pénzbírságot szabott ki egy férfira, aki a Tett és Védelem Alapítvány egyik Facebook-posztja alatt elhelyezett hozzászólásában – egyéb antiszemita megnyilvánulások mellett – „holokamunak” nevezte a holokausztot.

Köves Slomó: Hogyan beszéljünk a holokausztról?” Ez volt a címe annak a cikknek, amit a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) osztott meg Facebook-oldalán, és amihez egy J. Norbert nevű felhasználó ezt a kommentet fűzte: 

Hogyan beszéljünk? Úgy, hogy húzzatok vissza a picsába, ahonnan jöttetek! Az emberek könyökén jön már ki az ajvékolásotok meg ingyenélősödésetek a holokamutokkal együtt! Írogatják itt a kibaszott erkölcsi ökörséget, és már ötven éve a kártérítésekből meg a jóvátételekből éltek!

Nyolcszázezer az államkasszába

A hozzászólás miatt a TEV feljelentést tett a dömösi férfi ellen – emlékeztet az Index, beszámolva arról, hogy az Esztergomi Járásbíróságon ítélet született az ügyben. Az elsőfokú döntés megállapítja J. bűnösségét a nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadásában, és 800 ezer forint pénzbüntetéssel sújtja, amely – amennyiben nem fizet – az ítéletben meghatározott kétezer forintos napi tétellel számolva 400 napi fogháznak felel meg.

Enyhítő és súlyosító körülmények

J. Norbert az eljárás során beismerte, a megnyilvánulás tőle származik, és írt egy bocsánatkérő levelet, amiben kifejti: hirtelen indulattól vezérelve született a hozzászólás, aminek előzménye az volt, hogy olvasott egy cikket a „holokausztiparról”.

Az ítélet kiszabásánál a férfi büntetett előéletét is figyelembe vették – írja az Index cikke, amely megemlíti, hogy a férfi saját idővonalán egyéb antiszemita tartalmakat is közzétett.

A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/19243