Független kontroll kell

Strasbourg: Bíró engedélyezze a TEK-es megfigyelést, ne a miniszter!

2016. január 12. 14:56

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság az Eötvös Károly Intézet panasza alapján kimondta: sérti az Európai Emberi Jogi Egyezményt, hogy a TEK miniszteri engedély alapján folytathat terrorellenes titkos megfigyelést. A bíróság szerint ehhez feltétlenül független bírói engedély szükséges.

Az Európai Emberi Jogi Egyezményben is garantált magánélethez való jogot sérti az a magyar jogszabály, mely szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) miniszteri engedély alapján folytathat titkos megfigyelést – mondta ki kedden a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság.

A strasbourgi testülethez az Eötvös Károly Intézet fordult panasszal. A Bíróság az Európai Emberi Jogi Egyezményt értelmezve hangsúlyozta, hogy a titkos megfigyelés engedélyezésének feladatát pártatlan eljárásban független döntéshozónak kell elvégeznie. A Bíróság korábbi esetjogára hivatkozva rámutat arra, hogy az ilyen döntésre alapvetően – speciális, például sürgősségi szempontok indokolta körülmények szoros kivételeivel – a független bíró lehet alkalmas. Ahol pedig a döntésben politikai érdekek is felmerülnek (adott esetben például az Eötvös Károly Intézet esetében), a bírói felülvizsgálat megkövetelése mellett további érvek szólnak – írja közleményében a panaszos jogvédő szervezet.

A döntést egyhangúsággal hozta meg a bíróság egyik hétfős tanácsa, köztük a Európai Emberi Jogi Bíróság magyar bírája, Sajó András.

A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/19393