Kúria: Nem lehet népszavazás az olimpiáról és a Városligetről

2016. január 20. 15:08
Megtagadta az olimpiával és a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését a Kúria, mivel az ötkarikás játékokkal kapcsolatos pályázatról csak már a benyújtás után tudnának szavazni a választók, a Városligettel kapcsolatban pedig helyi népszavazás nem alkalmas az annak rendezését szabályozó törvény felülírására.

A Kúria megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, megváltoztatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatait – tájékoztatta a legfőbb bírói fórum szerdán az MTI-t. 

Az FVB december 14-én hitelesítette mindkét helyi népszavazási kérdést. Ezek úgy hangzottak: „Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?”, valamint „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?” 

A Kúriára mindkét kérdés ellen felülvizsgálati kérelem érkezett, ezt bírálta el a testület. 

Olimpia: időzavar

Az olimpia megrendezésével kapcsolatban a Kúria megállapította, hogy a Fővárosi Önkormányzat már döntött a pályázaton való részvételről és az erről szóló szándéknyilatkozatát megküldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A három részből álló pályázati eljárás első szakasza, a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje 2016. február 17., a népszavazás várható időpontja pedig hónapokkal későbbi. A Kúria szerint a kérdés azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról nyilváníthatnak véleményt, holott azt a referendum idejére már benyújtják. 

Nem alkalmas a népszavazás

A Kúria megtagadta a kérdés hitelesítését a Városliget megújításával összefüggésben kiírandó fővárosi szintű népszavazás ügyében is. A bírói fórum megállapította, hogy az adott kérdést a 2013. december 24-én hatályba lépett, a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény szabályozza, fővárosi szintű népszavazás pedig nem alkalmas törvény hatályon kívül helyezésére. A népszavazás olyan rendeletmódosítás kikényszerítéséről szólna, amely ellehetetlenítené az Országgyűlés által törvényben meghatározott célt – érveltek.

Karácsony Gergely mindkét ügyben benne van  

A Városliget beépítése ellen Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, a XIV. kerület polgármestere nyújtott be népszavazási kezdeményezést. Az olimpiával kapcsolatos kérdést pedig egy magánszemély, Erdélyi Katalin Krisztina nyújtotta be.  

Karácsony Gergely korábban kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésben, hogy írjanak ki helyi népszavazást Budapest olimpiai pályázatáról, a Városliget beépítéséről, valamint a Római-part árvízvédelmi megoldásáról is, de ezeket a közgyűlés többsége nem támogatta.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon helyes. Karácsony se októberben van.

valahogy sosem lehet népszavazás semmiről...

Ezt a szerencsétlen bandát még egy referendumot sem tudnak időbe beadni? Miért nem várták meg az olimpia utolsó napját?

"Ez hülye logika."

Ezt arra jegyezted meg amit írtál? Ha igen igazad van.
Mert!

Mi értelme van annak a szavazásnak, ha mire eredménye lesz a jelentkezés már megtörtént?

Karácsony Gergely polgármesternek pedig illene tudnia, hogy törvényről nem lehet helyi népszavazást tartani, csak országosat.

Na ja! Ennyi erővel jövőre is benyújthatnák.
A jogból pedig néhány szemináriumot vehetnének.
Ilyen ez az októberi tranzisztoros Karácsony.

Ne a részleteket idézd, hanem az egészet.
Törvényről nem lehet helyi népszavazást tartani. Helyi népszavazást csak helyi - önkormányzati - rendeletről lehet szavazni.
Ennek megértéséhez nem kell jogi diplomának lenni.

Ez a te meséd. Amit a Tranzisztoros Karácsonyfa csinált, az meg az ő meséje. Őt minősíti.
Az pedig, hogy egy pár soros írást nem tudsz értelmezni, téged minősít. Foglalkozzál a kutyaházzal, a koronaszépe kutya csemetékkel, meg a főzőkanállal. Ahhoz biztos jobban értesz.

Nem ez a problémájuk, hanem az, hogy a balliberális kecskéket nem tudják hol legeltetni. ;-)

"Két esetleges érdektelenségbe fulladó népszavazást megúszott az ország.." és több milliárdos költséget.

Nagyon szeretném, ha megépülnének azok a múzeumok. Budapest egy világváros, valamint Magyarország is megérdemel egy világszínvonalú múzeumi negyedet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés