Szeretnénk kompromisszumra jutni az alkotmánymódosításról

2016. január 22. 9:58

Gulyás Gergely
Magyar Idők
Az elmúlt egy év európai történéseinek hatására minden ország keresi azokat a jogalkotási lehetőségeket, amelyek hatékony kormányzati fellépést tesznek lehetővé válsághelyzetben. Interjú.

A parlament kétharmados támogatásához kötött az új alkotmánybírók jelölése és az alaptörvény terrorveszélyhelyzet miatt szükséges módosítása. Milyen megállapodás születhet ezekben?

Az összes képviselő kétharmadának a támogatása szükséges ahhoz, hogy alkotmánybírákat válasszunk, illetve hogy az alaptörvényt módosítsuk. Ellenzéki támogatás nélkül egyik sem lehetséges. Éppen ezért szeretnénk kompromisszumra jutni minden, a tárgyalásra hajlandóságot mutató ellenzéki párttal. Ez az ország érdekében áll, hiszen sem az alkotmányos intézményrendszer működése, sem a magyar polgárok védelme nem lehet vita tárgya. Ha belegondolunk az elmúlt hónapok történéseibe, akkor láthatjuk, hogy Brüsszelben, Hannoverben terrorcselekmény nélkül volt olyan terrorveszélyhelyzet, ami gyakorlatilag szükségállapothoz hasonló jogrend bevezetésével járt. Az elmúlt egy év európai történéseinek hatására minden ország keresi azokat a jogalkotási lehetőségeket, amelyek hatékony kormányzati fellépést tesznek lehetővé válsághelyzetben. Az is szükséges, sőt európai gyakorlat, hogy ilyen helyzetekben a hadsereg segíti a rendőrség munkáját. Ezzel a nyilatkozatok szintjén még az MSZP is egyetért. Ennek ellenére a szocialisták részben a saját belső problémáiknak, részben a baloldal általános válságának áldozatai. Gyurcsány Ferenc négy évvel ezelőtt otthagyta az MSZP-t, de a Gyurcsány teremtette zsarolási spirálból a mai napig sem tudnak kiszabadulni. A távolmaradásuk az alaptörvény módosításától, de különösen az alkotmánybírók ügyében nyilvánvalóan erről szól. Ennek ellenére azt szeretnénk, ha a lehető legteljesebb körű konszenzuson alapuló megállapodást lehetne létrehozni. Ez viszont nem változtat azon, hogy a szükséges 133 szavazat bármelyik ellenzéki frakció támogatása esetén megvan. (...)

Mi a Fidesz válasza az ellenzéki kritikákra, hogy az alkotmánymódosítással teljhatalmat akarnak?

Erről szó sincs. A baj az, hogy az utóbbi hónapokban a magyar baloldal egyetlen olyan kormányzati intézkedést sem támogatott, amely az ország biztonságához jelentős mértékben hozzájárult. Sem a kerítésépítést, sem azt a világos politikai kiállást nem támogatták, amely elutasította a tömeges, illegális migrációt. Ráadásul külföldön sem az ország biztonságát szolgáló kormányzati álláspont mellett szálltak síkra. Az alaptörvény módosítása kapcsán azt szeretnénk, ha már február 15-től megkezdené ennek tárgyalását az Országgyűlés, ehhez február 9-ig kell benyújtani a törvénytervezetet. A terrorveszélyhelyzetről szóló jogalkotási csomag, amely tartalmazza a honvédségi törvény és a nemzetbiztonsági törvény módosítását is, képessé teszi az országot arra, hogy ilyen helyzetben az állam a saját maga és a polgárai védelmét elláthassa.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A ballib migránsbarát, ezért nem támogat semmi olyat, ami akadályozza az áradatot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés