A Kúria szerint nem kellett volna megismételni a Biszku-pert

2016. február 2. 12:16

Törvénysértő volt, hogy a Fővárosi Ítélőtábla tavaly nyáron új eljárásra utasította az elsőfokot a Biszku-ügyben – mondta ki kedden a Kúria. A döntés ugyanakkor nem befolyásolja az azóta újrakezdődött ügy menetét, pusztán iránymutatásként szolgál.

A Kúria kedden kimondta, hogy törvénysértő a Fővárosi Ítélőtábla tavaly nyári döntése, amellyel új elsőfokú eljárásra utasította az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszéket az 1956-os forradalom utáni megtorlások miatt háborús bűntettekkel vádolt 95 éves Biszku Béla ügyében.

A Biszku Béla elleni perben 2014 tavaszán kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék öt év hat hónap szabadságvesztést szabott ki. Másodfokon az ítélőtábla 2015 júniusában megalapozatlanság miatt új elsőfokú eljárásra utasított. Tavaly decemberben megszületett az újabb elsőfokú döntés: Biszku Bélát két év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A döntés ellen fellebbeztek, így újra másodfokra kerül az ügy.

Időközben a Legfőbb Ügyészség megtámadta az ítélőtábla tavaly júniusi döntését. A Kúria kedden ebben az ügyben mondta ki – elvi éllel –, hogy az új eljárásra utasító döntés törvénysértő volt. Ez a döntés a Biszku-ügy menetét nem befolyásolja – azaz az új másodfokú eljárás következik –, elsősorban az a funkciója, hogy iránymutatásként szolgáljon a másodfokú bíróságok számára.

A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/19984